Движението на "жълтите жилетки", което започна миналата година през октомври и продължава и днес, доведе до преоценяване на доходите и данъците на гражданите от правителството.

Неговият отговор обаче е, че отпуска повече пари за социални програми. Франция наистина харчи повече средства от останалата част на Европа за социални промени, пише ZeroHedge. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) държавата отделя най-много пари за обществени и социални въпроси, което възлиза на 31% от БВП.

За сравнение Швеция, Германия и Норвегия отделят по 25%, Швейцария - 16%, а САЩ - 18%. Тези данни се променят през годините, но от 2016 година насам Франция все още влага най-много средства в социални програми.

Бедността не е единственото притеснение за икономиката на страната, което може да доведе до протести. Що се отнася до средностатистическото домакинство, Франция остава значително от съседите си. Според ОИСР тя се нарежда след Германия Белгия и Швеция по отношение на данъците и доходите, получени от социални програми. САЩ, Австралия и Канада също я изпреварват по този показател.

В допълнение към това отделните граждани живеят с много малко средства спрямо американските. Средният месечен доход на френски жител е по-нисък от всеки щат в САЩ с изключение на Луизиана.

Франция готви намаляване на данъците, за да угоди на "жълтите жилетки"

Франция готви намаляване на данъците, за да угоди на "жълтите жилетки"

Държавата е с най-високи налози сред развитите икономики

Доходите обаче не са достатъчен показател, за да се съди за икономическото състояние на една държава. Качеството на живота и неговата продължителност са важен фактор. В това отношение Франция е на едно равнище с Канада и Австралия, въпреки че канадците и австрийците харчат половината от средствата, които отделя Франция за социални въпроси.

Според специалисти високите социални разходи не са решението за намаляване на бедността и повишаване на средния доход. Те могат и да се дължат на стагнация в икономиката, тъй като социалните програми стават широко разпространени, когато трябва да се решат проблеми като безработица, ниско заплащане и високи разходи за живот.