Търговският флот на Гърция се изчислява на почти 100 милиарда долара, което го прави най-големият в света, показват данни на международната компания VesselsValue.

Нещо повече, неговата стойност се равнява на половината от икономиката на южната ни съседка, която надхвърля 204 милиарда долара през 2017 година.

Според оценката флотът, контролиран от страната, се изчислява на точно 99,589 милиарда долара. От тях танкерите са на стойност от 36 милиарда долара, а на 13,5 милиарда долара се изчисляват плавателните съдове на втечнен природен газ (LNG), пише местното издание Kathimerini.

"Трябва да се отбележи, че върху флотът тежат заемите на компаниите, които се изчисляват на половината от стойността на корабите", посочват от медията.

Изчисленията на VesselsValue показват, че южната ни съседка разполага с общо 4574 кораба, като половината от тях са за транспорт на т.нар. сухи насипни товари, в групата на които влизат въглищата и желязната руда, например. 33% са танкерите и 9% - контейнеровозите.

75 от плавателните съдове се движат на втечнен природен газ, а 144 - на втечнен нефтен газ.

След Гърция в световен мащаб се нареждат Япония и Китай, чийто товарни плавателни съдове се изчисляват на съответно 89,122 милиарда долара и 83,544 милиарда долара.