Гърция ще поднови програмата си за проучване на регионите на запад и югозапад от Крит и Йонийско море в западните региони за газови находища. Това обяви Премиерът Кириакос Мицотакис. Това ще е част от стремежа на южната ни съседка да се "отдели" от руския природен газ, пише в. "Катимерини".

"Ще се насочим към потенциалните вътрешни газови находища на запад и юг от Крит и в Йонийско море. Важно е да знаем какви потенциални резерви има и дали те са икономически жизнеспособни", каза той по време на представянето на правителствен план за диверсификация на енергийния микс на страната.

Планът ще включва увеличаване на вътрешните възобновяеми енергийни източници, проучване на всякакви газови находища и междусистемни връзки, договорени с други страни като Египет. Това "гръбнакът на нашия бъдещ национален енергиен микс", добави той.

Гърция внася около 40% от газа, който потребява от Русия и има договори с Азербайджан и Алжир. През последните години всички усилия за проучване на газ и нефт на територията й са в застой.