Международният валутен фонд (МВФ) е напът да намали прогнозата за растежа на икономиката на еврозоната заради притесненията относно новия вариант на коронавируса и задържащата се висока инфлация, пише CNBC.

През октомври Фондът заяви, че очаква икономиката на еврозоната да нарасне с 4,3 процента през 2022 г. Сега институцията предупреждава за "възможността от умерена ревизия" в новата прогноза, която ще бъде представена следващия месец.

"Може да има много умерено понижаване за еврозоната", заяви пред CNBC в понеделник управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Сред най-големите притеснения за Фонда са продължаващите проблеми в доставните вериги, високите цени на енергията и повторното въвеждане на мерки срещу коронавируса в някои държави. Според МВФ пандемията остава най-големият риск за икономическия растеж.

Насред новия вариант на коронавируса и увеличения брой заразени, броят на държавите от еврозоната, които въвеждат отново мерки срещу неваксинираните расте. Германия и Австрия въведоха локдаун за тях, а Гърция съобщи за глоби за гражданите на възраст над 60 г.

Тези мерки изпълняват две роли: от една страна предпазват здравните системи, а от друга избягват пълен локдаун.

Запитана дали това е най-добрият подход, Георгиева казва: "Виждаме определена корелация между нивото на ваксинации и скоростта на възстановяване. В този смисъл подкрепяме приоритета, поставен върху ваксинацията".

В допъление към пандемията има и притеснения относно високата инфлация. През ноември повишението на цените докосна най-високото си ниво в историята на общата валута.

Миналата седмица Фондът заяви, че Фед трябва да ускори затягането на паричната политика. Но посланието за Европейската централна банка е по-различно.

"Условията просто не са на лице", казва Георгиева. "Очакваме през 2022 г. инфлацията в еврозоната да отслабне под 2 процента".

Но подчертава, че ръстът на заплатите трябва да бъде наблюдаван внимателно.