Германия е подложена на руска газова атака, защото намаляването на доставките на газ по газопровода "Северен поток 1" е "икономическа атака" срещу страната. Това заяви министърът на икономиката Роберт Хабек в реч пред конференция на германската индустрия, предава AFP.

Хабек призова за "диверсификация" на доставчиците на суровини и енергия, за да се постигне "малко независимост от зловредните намерения на световните диктатори".

Припомняме, че от руския газов гигант "Газпром" заявиха, че ще намалят доставките на гориво за Германия по тръбопровода поради забавени ремонти, а германското правителство нарече решението чисто "политическо".

Както Money.bg вече писа, в резултат на намаленото газоподаване Германия, Нидерландия и Австрия решиха да възобновят работата на спрените въглищни електроцентрали, за да ограничат потреблението си на газ.

Нидерландия премахва ограниченията върху въглищата

Нидерландия премахва ограниченията върху въглищата

Страната иска да гарантира покриването на енергийните си нужди

Нидерландските централи ще могат да работят на пълна мощност, докато до момента максимумът беше 35 процента. Друга мярка е намаляването на добива от газовото находище в Грьонинген. Целта е запазване на газовите резерви с оглед на решението на руската компания "Газпром" да намали доставките за Европа.

Германия от своя страна нареди да се запълнят газовите резерви до 90 процента преди идването на зимата, за да се подсигури срещу по-нататъшно намаляване на доставките.

Погледът към замърсяващите изкопаеми горива като алтернатива за производство на енергия е поредният знак, как борбата с измененията в климата в Европа отстъпва на заден план. Вече по-важно е правителствата да гарантират, че ще има достатъчно енергия за предстоящото по-високо търсенето през зимата.

 Южна Африка се превръща в алтернатива на Европа на руските въглища

Петият най-голям износител на въглища в света се превръща в алтернатива на Европа на руските въглища

Като се има предвид енергийната зависимост на ЕС от Русия, решението на блока да спре вноса на въглища от страната, е смело