Европейският съюз трябва да бъде по-амбициозен в контрола си върху големите технологични гиганти. Това смятат Германия, Франция и Холандия.

Страните от ЕС обсъжда ново законодателство, което в крайна сметка може да принуди технологичните гиганти да променят начина си на работа. Предложението за Законът за цифровите пазари, представено миналия декември, има за цел да изравни условията на пазара на ЕС и може да бъде приложен още през 2022 г. Берлин, Париж и Хага обаче искат по-строга позиция по отношение на придобиванията на малки компании, предава CNBC.

"Трябва да се засили контрола върху сливанията, по-специално по отношение на определени платформи. Систематичното изкупуване на зараждащи се компании задушава конкуренцията", заявиха трите държави в общо изявление.

Опасенията, че най-големите технологични фирми в света са купува стартиращи фирми, включително в ЕС, при сделки, в които се избегнали проверка, не са от вчера. През 2019 г. например Apple купи фирма за изкуствен интелект във Великобритания, а сумата по сделката остана неразкрита.

В съвместно изявление трите държави заявиха, че ЕС трябва да определи "ясни и правно определени прагове за придобиване на компании с относително нисък оборот, но висока стойност".

Според европейският депутат Стефани Йон-Кортин планът е да има "нещо готово" до края на първата половина на 2022 година.

ЕС вече е водещ регулатор в областта на технологиите, но блокът смята, че правилата трябва да бъдат актуализирани, за да може да се справя с нарастващата мощ на някои от най-големите технологични фирми в света.

ЕС вече е глобявал три пъти Googlе за общо около 9 милиарда долара за това, че американците популяризират своята търсачка чрез собствената си операционна система Android, а магазина си чрез търсачката.Facebook и Amazon бяха глобени за използване на лични данни на потребителите за популяризиране на собствените им продукти и услуги, а Apple беше разследвана за жалба от музикалните компании, недоволни от това как компанията налага Apple Music на потребителите.

Тези дела се проточиха с години, а глобите не са нищо особено за гиганти от този ранг.