Германия е намерила замяна на руския природен газ, който и към момента продължава да внася (макар и в много по-малки обеми отпреди), заявява германският канцлер на Олаф Шольц в интервю за изданието Punch. По думите му, страната му ще разчита на доставки на синьо гориво от Нигерия.

"Нигерия притежава най-големите запаси от природен газ в Африка. Германските компании са заинтересовани от доставки на газ от Нигерия и се надяват на сътрудничество с нигерийските газови компании", посочва германският лидер.

По думите му, Германия има сериозна необходимост от природен газ и в бъдеще и от водород, които горива са необходими за поддържане на икономиката на страната и изпълнение на задачите, свързани с енергийния преход.

При това конкретните детайли на договорите, сумите и обемите на енергиините доставки би трябвало да бъдат съгласувани в хода на преговорите между нигерийски производители на газ и германски търговци на газ.

Изявлението на германския канцлер Шолц става в началото на посещението му в Африка. В рамките на тази визита той ще посети освен Нигерия, и Гана.

Европа стигна чак до Африка, в търсене на алтернативи на руския газ

Европа стигна чак до Африка, в търсене на алтернативи на руския газ

Какви възможности имат африканските страни за износ на синьо гориво