Един нов проект за изграждане на терминал за втечнен природен газ на западния бряг на Африка, макар и още незавършен, вече е приковал вниманието на Европа, пише Асошиейтед прес. Неслучайно през последните седмици той беше посетен от лидерите на Германия и Полша.

Проучванията сочат, че газовото поле край бреговете на Сенегал и Мавритания съдържа около 425 милиарда куб. м газ, което е повече от 5 пъти от цялото потребление на Германия за 2019 година. Терминалът е завършен на около 80%, а добивът се очаква да започне не по-рано от края на следващата година.

"Този проект няма да реши енергийната криза в Европа, но все пак идва навреме, за да помогне за решаване на проблемите в дългосрочен план", казва Гордън Бирел от петролната и газова компания BP, която участва в развитието на проекта. По думите му, "сегашната ситуация в света показва, че разработването на проекти за втечнен природен газ може да има основна роля за гарантирането на енергийната сигурност на отделни държави и цели региони".

Въпреки че Африка разполага с огромни запаси от природен газ, а страни като Алжир са свързани с Европа с газопроводи, липсата на инфраструктура и проблеми със сигурността пречат на производителите от други части на континента да увеличат износа.

Нигерия разполага с най-големите газови залежи на континента, казва говорител на петролното министерство в Абуджа. В същото време, едва 14% от втечнения природен газ, внасян в Европа, идва от тази държава. Проектите в Нигерия се сблъскват обаче с куп проблеми - от корупция и високи цени, до тероризъм и енергийни кражби.

Мозамбик, който едва наскоро откри, че разполага с големи газови резерви, е принуден да бави развитието на проектите, тъй като те са подложени на атаки от действащите в северната част на страната ислямистки екстремисти.

Светът „жадува“ за втечнен газ – кои са най-големите проекти

Светът „жадува“ за втечнен газ – кои са най-големите проекти

Плановете за заводи за LNG на САЩ, Катар, Мозамбик, и кога ще заработят

Изправени пред заплахата да бъдат лишени изцяло от руския газ, европейските лидери през последните месеци се обърнаха спешно към други страни производители на синьо гориво - Норвегия, Азербайджан и Катар, но и все повече започнаха да гледат на Африка като на реалната алтернатива.

През юли Италия подписа договор на стойност 4 милиарда долара за внос на газ от Алжир, а месец по-късно Египет сключи споразумение с ЕС и Израел да увеличи продажбите на втечнен природен газ. Сделка с Италия договори и Ангола.

Макар и сделката от юли да даде възможност на най-голямата италианска енергийна компания "Ени" (Eni) да започне добив в Алжир, все още не е ясно кога този газ ще тръгне към Европа, тъй като в договорите липсват конкретни параметри, смятат анализатори.

Същевременно африканските лидери искат страните им да спечелят от "енергийния глад" на Европа, но не възнамерявт да изнасят всичките си енергийни ресурси, тъй като и самата Африка изпитва подобни проблеми. По неофициални изчисления, около 600 милиона африканци нямат достъп до електричество.

На този етап, Алжир е най-големият доставчик на газ за Европа от Африка. Над 60% от добива на газ от континента идва от тази страна и от Египет. Засега обаче, това не е достатъчно за пълна замяна на руския газ, смята Махфуд Кауби, професор по икономика и енергетика в университета в Алжир. "Годишният добив на газ в Русия възлиза на 270 милиарда куб. м, а този в Алжир е едва 120 милиарда куб. м, 70% от който е за вътрешния пазар", казва Кауби.

През настоящата година Алжир е изнесъл по тръби около 31,8 милиарда куб. м, посочва Том Пърди, газов анализатор за "Стандарт енд Пуърс комодити инсайтс". "От важно значение е колко може да бъде увеличен добивът в Алжир, като се има предвид колко много газ потребява тази страна", казва той.

Египет, който се нуждае от твърда валута, няма този проблем и възнамерява да изнася колкото се може повече газ. Страната вече дори намалява климатиците в моловете и светлините по улиците, за да пести и продава. Премиерът Мостафа Мадбули заяви неотдавна, че Кайро се надява на допълнителни 450 милиона долара месечно, като пренасочи 15% от газа, потребяван в страната, за износ, съобщават местни медии.

Мозамбик пък има амбицията да стане важен износител на втечнен природен газ, след като през 2010 г. край бреговете на страната в индийския океан бяха открити големи газови залежи. Френската Total Energies инвестира 20 милиарда долара в разработването им, но миналата година проектът беше спрян заради неспиращите ислямистки атаки. Мозамбикските власти обещаха да решат проблема, за да може работата по проекта "Палма" в провинция Кабо Делгадо да продължи, но засега той си остава "замразен".