Германия ще похарчи 83,3 милиарда евро за субсидии за газ и електроенергия през следващата година, според планове, изготвени от Министерството на финансите, цитирани от Bloomberg. 

Според документа 40,3 милиарда евро ще бъдат заделени за покриване на разходите за газ и централно отопление, включително еднократно помощ през декември за бизнеса и домакинствата.

Мерките трябва да влязат в сила през март, но се водят разговори с доставчиците на енергия, за да се прецени дали е възможно да се приложат по-рано.

Другите 43 милиарда евро ще бъдат използвани за намаляване на разходите за електроенергия за домакинствата и бизнеса.

Предвидени са и 15,2 милиарда евро за акции в Uniper. Това е най-големият вносител на газ в Германия, който държавата се е ангажирала да спаси заради зависимостта му от руския газ. Около 8,5 милиарда евро са запазени за други затруднени енергийни компании, според документа на плана.

Планът е свързан с наскоро одобрения от Германия икономически и стабилизационен фонд от 200 милиарда евро, предвиден за бизнеса и домакинствата на фона на по-високи цени на енергията. Средствата могат да бъдат получени под формата на заеми от държавната банка KfW, а финансирането ще бъде извън нормалните бюджетни разпоредби на страната.

В еврозоната досега са похарчени около 1,25% от икономическата продукция, или около 200 милиарда евро, за енергийна подкрепа, според Еврогрупата, която обединява финансовите министри на валутния блок.

Председателят на Еврогрупата Паскал Донохоу обяви, че ключов въпрос на бюджетната политика за следващата година е дали мерките ще бъдат удължени до пролетта и след това.