Получаването на германско гражданство да стане по-лесно в бъдеще, предвижда проект на закон.

По принцип имигрантите трябва да могат да получат германски паспорт по-бързо, въпреки че има условия за икономическа и демократична интеграция.

Проектът, разгледан от dpa, изрично изключва натурализацията за хора, които са извършили престъпления по антисемитски или расистки причини.

Липсата на квалифицирана работна ръка е най-големият проблем за германския бизнес у нас

Липсата на квалифицирана работна ръка е най-големият проблем за германския бизнес у нас

Образованието също е посочвано като слабо място

Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер определи проектозакона като ключов за поддържане на конкурентоспособността на Германия.

"Намираме се в средата на глобално състезание за най-добрите умове", каза Фейзър пред новинарската служба Redaktionsnetzwerk в сряда.

"Но ние ще спечелим най-добрите умове само ако те могат да станат напълно част от нашето общество в обозримо бъдеще", каза тя.

Законопроектът, представен от Фейзър, позволява множествено гражданство (за съпрузи с различно гражданство и техните деца), отбелязвайки друга съществена промяна в германската политика досега.

 €14 на час: Заплатите в Германия са твърде ниски

€14 на час: Заплатите в Германия са твърде ниски

Почти всеки четвърти служител в най-голямата европейска икономика получава ниска заплата

Законопроектът беше част от плановете, обявени от лявоцентристкото коалиционно правителство под ръководството на социалдемократа Олаф Шолц, което дойде на власт през декември 2021 г. след повече от десетилетие и половина водено от консерваторите правителство в най-голямата икономика в Европа.

Снимка 631090

Източник: iStock Images