Германия изпитва сериозен дефицит на работна ръка, на този фон заплатите остават твърде ниски. Оказва се, че почти всеки четвърти служител в Германия получава заплата под 14 евро бруто (27.36 лв.) на час. Това сочат данните на Федералната статистическа служба, публикувани в отговор на въпрос на Лявата партия в парламента.

От около 39.8 милиона служители, около 9.3 милиона (23,35%) са получили €14 на час или по-малко през октомври 2022 г. Стажантите не са включени в тази статистика.

Припомняме, че лявата партия призовава за увеличение на минималната заплата от сегашните 12 евро на 14 евро. Вместо това отговорната комисия предложи, въпреки съпротивата на профсъюзите, увеличение на два етапа, от по 41 цента през тази и следващата година.

По-уютна за квалифицираните работници: Германия променя правилата за пребиваване в страната

По-уютна за квалифицираните работници: Германия променя правилата за пребиваване в страната

Какво означава това за мигрантите?

В момента 14.8% от служителите получават минималната заплата от 12 евро на час, според медийното издание Funke Mediengruppe.

Нивото на заплатите в Германия е твърде ниско, каза лидерът на Лявата партия Дитмар Барч. "Четиринадесет евро минимална работна заплата ще бъде необходима сега - също и за компенсиране на инфлацията. Почти 10 милиона работници могат да се възползват."

Ниското ниво на заплати ще се отрази и на пенсиите, обясни той, цитиран от ДПА. "Има заплаха от бедност в напреднала възраст за милиони", каза Барч. "Пенсионният фонд губи много милиарди заради твърде ниските заплати."

Организацията за социално застъпничество Sozialverband Deutschland нарече високия процент служители в сектора с ниски заплати неприемлив.

"Най-накрая се нуждаем от минимална заплата, която предпазва от бедност", каза председателят на организацията Михаела Енгелмайер. "Четиринадесет евро и тринадесет цента на час е математически абсолютният минимум. Федералното правителство трябва да действа веднага."

От €10 300 до €72 200: С каква средна работна заплата държавите от ЕС привличат чуждестранни кадри

От €10 300 до €72 200: С каква средна работна заплата държавите от ЕС привличат чуждестранни кадри

През 2021 г. средната коригирана годишна заплата в ЕС е била 33 500 евро

А каква е минималната работна заплата на час в България? От 1 януари 2023 г. размерът на минималната месечна работна заплата за страната е 780 лева, а минималната часова работна заплата е 4.72 лв. при нормална продължителност на работното време от 8 часа дневно, при 5-дневна работна седмица.