Германските банки пълнят трезорите си с пари, за да избегнат растящите разходи от отрицателните лихви. И някои от тях вече нямат място, пише Bloomberg.

През декември кешът, който германските банки пазят в трезорите си, достига рекордните €43,3 милиарда, гласят данни на централната банка. Това е три пъти над нивата от май 2014 г., месец преди Европейската централна банка да започне да иска такси за депозитите.

След като миналата година икономиката на еврозоната се забави още повече, Европейската централна банка понижи още повече лихвите в опит да подкрепи растежа и инфлацията. По-ниските лихви правят заемите за бизнеса и гражданите по-евтини. Макар че банките също се възползват от растежа на икономиката, отрицателните лихви са заплаха за германските финансови институции, тъй като те разчитат значително на лихвите от заеми и имат планини депозити.

"Тези дни е по-добре да държиш средствата в кеш, отколкото паркирани при ЕЦБ", казва Андрес Шулц, който управлява банка край Берлин. "И това е въпреки риска, въпреки разходите за застраховане и логистичния кошмар".

В момента обаче няма достатъчно пространство за парите, които банките искат да задържат. Pro Aurum, търговец на ценни метали в Мюнхен, е получил редица запитвания от банки, които искат да използват трезорите на компанията. Тя обаче ги е отхвърлила, тъй като няма място. "Това е само началото. Ако тази ситуация се задържи, ще станем свидетели на бум при производителите на трезори и компаниите за сигурност", казва Франк Шафлер, депутат от опозиционната Свободна демократическа партия.

Приемането на депозити за финансиране на заеми е сърцето на банкирането. Европейските банки обаче имат толкова много ликвидност, че не могат да ги прехвърлят като кредити. Така те имат милиарди евро, за които или трябва да плащат лихва на ЕЦБ, или да намерят друго решение.

Физическото съхранение на средствата не е достатъчно за банков сектор с около €3 трилиона депозити. Асоциацията на германските банки все пак изчислява, че политиката на ЕЦБ струва на банките в страната около €2 милиарда годишно.

Банките в Германия страдат особено много, тъй като гражданите на най-голямата европейска икономика пестят повече, спрямо останалите европейци - около два пъти повече, по данни от 2017 г.Германците вече са добре познати с любовта си към кеша и поверителността, които парите в брой носят. До 2017 г. повече от половината от трансакциите в страната бяха в брой.

Богаташите в Швейцария започнаха да теглят депозитите си

Богаташите в Швейцария започнаха да теглят депозитите си

Заради отрицателните лихви