Една от основните дейности на банките е да съхраняват парите на своите клиенти. Но в Швейцария някои по-богати спестители търсят алтернативи, пише CNN.

Частни банкери в европейската държава казват, че някои клиенти са поискали да изтеглят огромни суми от депозитите си, за да ги съхраняват сами - въпреки репутацията на страната като сигурно място за богати инвеститори. Част от тези пари най-вероятно стоят в частни сейфове.

Необичайният ход следва пет години на отрицателни лихви. Политиката, която трябваше да ограничи поскъпването на швейцарския франк, изисква от банките да плащат, за да пазят парите в Швейцарската национална банка. В някои случаи същите банки прехвъврлиха значителен дял от допълнителните разходи върху клиентите си.

Подобни политики са непопулярни сред клиентите, които са свикнали да получават лихва по депозитите си, а не да плащат. Сега някои обмислят по-радикални начини да защитят своите спестявания.

По принцип банките в Швейцария налагат допълнителните такси на клиентите си като последен, отчаян опит. Но все пак някои са принудени да изискат най-големите клиенти да плащат.

Лихвите в страната са отрицателни от 2015 г. насам и за банките е все по-трудно да генерират печалба върху заеми и ипотеки. Плащанията за резервите в централната банка също не помагат.

Миналата година Credit Suisse съобщи, че ще наложи отрицателна лихва от 0,75% върху кешовия баланс над 2 милиона швейцарски франка ($2,1 милиона). Така, ако клиент има 3 милиона депозит, в края на годината ще трябва да плати 7 500 швейцарски франка. UBS също обяви отрицателна лихва от 0,75%.

Първи банки в Германия налагат отрицателни лихви и по дребните депозити

Първи банки в Германия налагат отрицателни лихви и по дребните депозити

Политиката на Европейската централна банка става все по-вредна за спестителите