През миналата седмица Goldman Sachs излезе с прогноза, според която коронавирусът ще понижи растежа на китайската икономика с 1,6% на годишна основа или с 6,4% на тримесечна през периода януари-март, припомни Zero Hedge. Ако прогнозата се окаже правилна, през първото тримесечие брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с под 5%.

Според банката ефектите от епидемията ще спрат да се усещат през второто тримесечие, когато спадът от първото ще бъде компенсиран. А според най-новата предварителна прогноза на банката, епидемията ще понижи директно глобалния растеж с 1% през първото тримесечие, а косвените ефекти от нея ще смъкнат още 1% от него до общ спад на световно равнище от 2%.

Фед забрани до живот на директор на Goldman Sachs да се занимава с финанси

Фед забрани до живот на директор на Goldman Sachs да се занимава с финанси

Причината е участието му в скандала с инвестиционния фонд 1MDB

Разликата спрямо 2003 г., когато Азия беше засегната от епидемия от вируса SARS, включват още по-сериозното участие на Китай в глобалните вериги на доставките и ролята на страната като износител и вносител на различни стоки. Някои от страните в региона имат изключително голяма експозиция към Китай, включително Южна Корея, Тайланд и Тайван.

От Goldman Sachs обаче посочват, че негативните ефекти ще са ограничени само до първото тримесечие, защото "агресивният отговор от страна на властите в Китай и на други места по света ще понижи значително броя на новите заболели към края му." Прогнозата на банката е, че през следващите тримесечия икономическата активност ще се нормализира и растежът ще премине през позитивни ефекти от 1,5% и 0,5% през второто и третото тримесечие.