Бившият директор в Goldman Sachs Андреа Вела получи доживотна забрана от Федералния резерв да заема длъжности в банковата индустрия, посочват от централната банка в прессъобщение. Той е напуснал работата си във финансовата институция едва преди няколко дни, посочват от самата банка.

Все пак Вела се е споразумял с централната банка да не признава или отрича вината си в случая, посочват от Bloomberg. Въпреки това регулаторът му наложи индивидуална глоба в размер на 1,42 млн. долара заради участието му в схемата.

Goldman Sachs: От какво ще се интересуват пазарите през 2020 г.

Goldman Sachs: От какво ще се интересуват пазарите през 2020 г.

Растежът се очаква да се възстанови през следващата година, очакват от банката

До това се стигна, след като стана ясно, че той е осигурявал финансиране за инвестиционния фонд 1Malaysia Development Berhad (1MDB). "Goldman са организирали продажбата на облигации за 1MDB", пише в съобщението на централната банка. "Според ордерът Вела не е констатирал, че Лоу Таек Джо е замесен в предлагането на облигации. Лоу е бил в забранителния списък на Goldman и неговото участие било индикация за завишения потенциален риск за банката."

Лоу, заедно с двама служители на Goldman Sachs - Тим Лейснър и Роджър Енджи, са криминално подсъдими от правосъдното министерство на САЩ заради участието си в схема за източване на приходите от продажбите на облигации на 1MDB. Сред рецепиентите, освен самото трио, са били политици в Малайзия и Абу Даби.

Между 2009 и 2015 г. Лоу е успял да източи над 4,5 млрд. долара от 1MDB, който е собственост на финансовото министерство на Малайзия. Фондът привлече вниманието на министерството на правосъдието на САЩ точно около 2015 г., когато стана ясно, че 1MBD осъществява съмнителни транзакции и че на практика е държавен механизъм за канализиране на средства от измами и корупция.

Goldman Sachs се отказва от планираната си печалба

Goldman Sachs се отказва от планираната си печалба

Банката ще използва по-широк набор от инструменти пред инвеститорите си

Институцията беше основана през 2009 г., за да привлича чуждестранни инвеститори в страната. От тогава голяма част от вложените средства в Малайзия по някои от знаковите проекти, реализирани в държавата, преминаха именно през него. 1MBD е съсредоточен върху сферите на енергетиката, инфраструктурата, недвижимите имоти, туризма и земеделието.