Основните неизвестни през настоящата година за пазарите бяха търговската война между САЩ и Китай, от една страна, и Брекзит, от друга, пише Zero Hedge. За момента и двата феномена се приближават към някакво разрешаване. Сега е ред на динамиките през следващата година.

Според Goldman Sachs през 2020 г. има няколко неща, които инвеститорите ще следят. От една страна, съкровищните бонове на американската хазна ще зависят от действията на Федералния резерв и от това дали растежът ще промени скоростта си. Чувствителността на пазарите към представянето на съкровищните бонове вече е значително по-висока, отколкото от банката очакваха предварително.

UBS: Растежът на икономиката ще се възстанови в края на 2020

UBS: Растежът на икономиката ще се възстанови в края на 2020

Благодарение на преговорите по търговската война и политиката на централните банки

От банката посочват, че инвеститорите ще останат много чувствителни за растежа, който се забави драматично в много икономики по света. В момента инвеститорите в облигации са толкова притеснени за него, колкото по време на срива на шистовия петрол в САЩ преди две години.

Догодина ще видим ново обръщане на сигналите, тъй като според Goldman Sachs растежът все пак ще се повиши, а понижените рискове пред търговията обещават и леко понижаване на чувствителността към данните за представянето на икономиката.

През следващата година има един значим феномен - президентските избори в САЩ. От Goldman Sachs очакват те да окажат значителен негативен ефект върху чувствителността на пазарите към растежа. То ще се комбинира с редуцираната чувствителност на пазарните участници в следствие и на горните фактори.

Morgan Stanley предвижда възстановяване на икономическия растеж през зимата

Morgan Stanley предвижда възстановяване на икономическия растеж през зимата

Ако Тръмп наложи нови мита срещу китайския внос обаче, то ще се забави, прогнозират от банката

Същевременно подобна тенденция не се наблюдава за чувствителността към инфлацията, което според Goldman Sachs означава, че през следващата година пазарите ще разглеждат изборите като по-важни за растежа от инфлацията.

В заключение, от Goldman Sachs очакват вниманието към инфлацията да се повиши постепенно през следващата година. Това означава, че тя ще нарасне, както и Wall Street очакват.

По отношение на глобалния растеж, от банката прогнозират забавянето, започнало миналата година, да приключи през следващата. Растежът ще се повиши с 0,3 процентни пункта спрямо тази година, до 3,4% през 2020 г.

"Рискът от глобална рецесия остава по-ограничен, отколкото предполага плоската крива на доходността, която отчасти отразява структурното понижение на времевата премия и ниската безработица. Тяхната способност да прогнозират инфлацията и агресивното парично свиване се понижи", пишат от банката.

Икономиките в Източна Европа синхронизирано забавят растеж

Икономиките в Източна Европа синхронизирано забавят растеж

Потребителите компенсират частично по-слабия износ

Растежът се очаква да се подобри най-вече в САЩ, където търсенето зависи в най-голяма степен от финансовите условия, и във Великобритания, където според банката Брекзит ще доведе до количествени улеснения. Покачването ще е по-умерено в Европа и Япония. В Китай растежът ще се забави до 6% на годишна основа, заедно със спада на потенциала за такъв.

Пазарът на труда в развитите икономики ще продължи да се подобрява и през следващата година, а заплатите - да растат. Това може да доведе до покачване над таргета на централните банки за инфлацията.

Самите централни банки няма да правят промени в лихвената политика, поне през първата част на годината. "Но рискът е от страната на по-големи количествени улеснения особено в еврозоната и Япония, където растежът е слаб и инфлацията е под целта", пишат от Goldman Sachs.