Растежът на световната икономика ще се възстанови през второто полугодие на 2020 г., прогнозират от UBS, цитирайки отслабване на търговската война между Съединените американски щати и Китай и ефекта от отхлабването на паричната политика на централните банки.

Според анализатор от банката "около търговията има тежка мъгла, която влияе на прогнозата ни за икономическия растеж", но "макар сега растежът да е бавен, той ще отчете значително възстановяване през второто полугодие на 2020, особено през четвъртото тримесечие".

Вашингтон и Пекин постигнаха съгласие за "първа фаза" на сделката през октомври. Обсъждане на всеобхватна търговска сделка обаче не се очаква преди изборите за президент в САЩ, казват представители от Китай. Те изчакват да видят дали Доналд Тръмп ще спечели втори мандат. Самият държавен глава на САЩ също заяви във вторник, че е по-добре да се изчака резултата от изборите.

Сега пазарите очакват да видят дали новите мита, които трябва да влязат на 15 декември, ще бъдат отложени или премахнати изцяло.