Източните държави от Европейския съюз започнаха да се поддават на забавянето, което обхвана световната икономика, пише Bloomberg. Регионът, който тази седмица е в светлината на прожекторите заради 30-тата годишнина от колапса на комунистическия режим, досега се справяше добре, въпреки че важни износни дестинации, включително Германия, изпитаха болката от несигурността и забавянето. Слабостта обаче сега се разпространява и на изток.

Растежът през третото тримесечие на 2019 година се забави дори с повече от очакваното в Румъния, Чехия, Полша и Словакия, макар че в Унгария експанзията достигна 5 процента. Данните за България показват, че през трите месеца до края на септември икономиката ни се е разширила с 3,7 процента на годишна база, при ревизирани нагоре 3,8 процента през предходното тримесечие. На тримесечна база икономиката записва експанзия от 0,7 процента, при 0,9 процента растеж през трите месеца до края на юни.

Според експресните оценки на Националния статистически институт за периода юли - септември брутният вътрешен продукт (БВП) в номинално изражение достига 31 485 млн. лева. Реализираната добавена стойност през третото тримесечие на 2019 г. е 27 133 млн. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (68.4%), което в стойностно изражение възлиза на 21 524 млн. лева. През третото тримесечие на 2019 г. бруто капиталообразуването е 5 773 млн. лв. и заема 18.3% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

През третото тримесечие спрямо второто тримесечие на т.г. БВП по сезонно изгладени данни се увеличава с 0.7%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 0.5%.

Според експресните оценки принос за регистрирания икономически растеж спрямо второто тримесечие на 2019 г. има увеличението на износа на стоки и услуги - с 3.4%, на крайното потребление - с 0.9%, и на бруто образуването на основен капитал - с 0.8%.

През третото тримесечие на 2019 г. БВП по сезонно изгладени данни нараства с 3.7% спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност се увеличава с 3.4%.

Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 4.9%. Бруто образуването на основен капитал отчита ръст от 2.2% през третото тримесечие на 2019 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година по сезонно изгладени данни. Износът на стоки и услуги се увеличава с 0.4%, а вносът на стоки и услуги намалява с 1.7%.

Слабият растеж ще застигне и Източна Европа. И той ще бъде по-сериозен от очакваното

Слабият растеж ще застигне и Източна Европа. И той ще бъде по-сериозен от очакваното

За това предупреждава унгарският финансов министър Михали Варга

Какво пречи на икономиката на региона?

Доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие, публикуван този месец, цитира по-слабата икономическа прогноза за целия свят, търговското напрежение между САЩ и Китай и свиването в производството и продажбите на автомобили като причина източноевропейските нации да загубят инерция.

"Най-значимите търговски партньори на региона се изправят пред тенденции, които охлаждат икономическия растеж", казва Фабрис Перуско, главен изпълнителен директор на Fortenova Grupa d.d., ритейл гигант от Хърватия.

Засега на повечето места потребителите компенсират с разходите си намаляващото търсене навън. Очаква се обаче и намаление на капиталовложенията. Цитирайки икономическата ситуация, германската Bosch наскоро се отказа от изграждането на завод за производство на пералния в Румъния.

Оптимистите посочват потенциалното споразумение между Вашингтон и Пекин и фактът, че Германия избегна рецесия. И посочват, че последните данни от Източна Европа - макар малко по-ниски - са солидни.

Чехия записва 0,3 процента експанзия на годишна база, срещу 0,7 процента през предходното тримесечие. В Словакия тя е 1,3 процента срещу 2,2 процента, а в Румъния - 3 процента, срещу 4,4 процента през предходното тримесечие. Забавяне има и в Полша - 3,9 процента растеж срещу 4,6 процента през предходните три месеца.

Икономиките в Източна Европа ще страдат най-много заради намаляващото население

Икономиките в Източна Европа ще страдат най-много заради намаляващото население

Предупреждението идва от ООН