След три десетилетия на безпрецедентен ръст на доходите и жизнения стандарт, икономиките в източната част на Европейския съюз, които смениха комунизма за капитализъм след падането на Берлинската стена, се изправят пред нови предизвикателства, пише Bloomberg.

Както и по-голямата част от континента, намаляващото население представлява заплаха за бъдещата експанзия. Но Организацията на обединените нации предрича, че бившият Източен блок ще пострада най-много сред всички останали региони. Недостигът на работна ръка вече е широко разпространен, а рекордно ниската безработица оставя множество позиции свободни.

Засега феноменът повишава заплатите и увеличава потреблението, което е добро дошло за икономиката на фона на търговското напрежение между Съединените американски щати и Китай, което удари най-голямата икономика в региона - Германия - и достига всички останали нейни партньори.

ЕК повиши прогнозата си за икономическия растеж на България през 2019 година

ЕК повиши прогнозата си за икономическия растеж на България през 2019 година

Комисията обаче очаква забавяне през следващите две години

Но растежът на заплатите надхвърля този на продуктивността, което намалява конкурентоспособността. В същото време правителствата отказват приемането на бежанци, които могат да запълнят свободните позиции, като вместо това приемат работници само от близки страни, като Украйна. Но това не може да продължава вечно.

Членството в Европейския съюз, което за някои страни от региона започна през 2004 г., стимулира милиони работници да се запътят на запад, където заплатите са по-високи. Но в страни като Полша намаляването на пенсионната възраст намалява още повече и работната сила.

Предизвикателство пред икономиките в региона е не само демографията, но и климатичните промени, справянето с които изисква намаляването на парниковите газове. Полша, най-голямата икономиката в Източна Европа и най-големият производител на въглища в блока, е дом на 7 от най-замърсените градове в ЕС. Там въобновяемата енергия отговаря за едва 12 процента от потреблението.

Затова са нужни иновации, които да ускорят еволюцията на Източна Европа от център за евтин труд към индустрии с добавена стойност за икономиката, като производство на автомобили.

Слабото търсене на автомобилния пазар застига източноевропейските икономики

Слабото търсене на автомобилния пазар застига източноевропейските икономики

Растежът на страните в региона ще се свие, очакват от ЕБВР