Забавянето на световните продажби на автомобили и негативният ефект от американските мита ще ограничи икономическата експанзия в Източна Европа - регион, който е ключов за индустрията на Стария континент.

Това смятат експертите от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). От финансовата институция намаляват очакванията си си за растежа в региона с 0,1% за тази и за следващата година в ноемврийската си прогноза.

Ще удари ли забавянето на Германия Източна Европа?

Ще удари ли забавянето на Германия Източна Европа?

Една държава в региона е особено зависима от най-голямата икономика на континента

Словакия, която е най-големият производител на коли на глава от населението, ще бъде най-засегната заради по-слабото представяне на германските автомобилни гиганти. От ЕБВР посочват още, че сред другите икономики от Източна и Югоизточна Европа, които са изложени на риск от забавянето на автомобилната индустрия са Унгария, Полша, Румъния и Словения.

По оценката на експертите икономическият растеж в региона ще се забави до 3,7% през 2019 година и с 3,2% през следващата заради отслабналата активност на западноевропейските икономики, въпреки стагнацията на пазара на труда, която доведе до значително увеличение на заплатите в тези страни и от там - на потреблението.

Словакия, Унгария, Словения и Румъния, където между 3 и 5% от заетите работят в автомобилното производство, са частично изложени на промените в търсенето на автомобили на световния пазар, както и на натиска върху индустрията в резултат на американските санкции.

Слабият растеж ще застигне и Източна Европа. И той ще бъде по-сериозен от очакваното

Слабият растеж ще застигне и Източна Европа. И той ще бъде по-сериозен от очакваното

За това предупреждава унгарският финансов министър Михали Варга

От банката ревизират прогнозата си за региона на Централна Европа и Балтийските държави със съответно 0,1 процентни пункта за 2019 и 2020 година. Така те очакват растеж от съответно 3,7% за настоящата и забавяне до 3,2% за следващата.

Най-значителен спад на растежа се очаква именно в Словакия. Прогнозата за 2019 година е намалена с 1,1 пункта до 2,5 на сто, а тази за 2020 година е с 0,8 пункта надолу отново до 2,5 на сто.

От ЕБВР повишават слабо очакванията за представянето на българската икономика през настоящата година и оставят без промяна тази за следващата. Така за настоящите 12 месеца от банката очакват страната ни да регистрира растеж от 3,7% и да се забави по-осезаемо до 3% през следващата.