Забавянето на икономиката ще застигне скоро и страните от Източна Европа, като вероятно то ще бъде по-сериозно от очакваното. Това коментира финансовият министър на Унгария Михали Варга по време на срещата на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон.

По неговите думи държавите от региона трябва да се подготвят с монетарни и фискални политики, чрез които да отговорят на глобалната рецесия, пише Budapest Business Journal, позовавайки се на Index.hu.

Докато германската икономика се свива, Източна Европа показва, че стимулите носят растеж

Докато германската икономика се свива, Източна Европа показва, че стимулите носят растеж

Източноевропейските членки се представят по-добре от очакваното

Според Варга нито една от източноевропейските страни няма готово всеобхватно решение за наближаващото забавяне на икономиката. Що се отнася до Унгария, министърът посочва, че там най-изложени на рискове са малките и средните предприятия. Той призовава Будапеща да помисли за осигуряването на подкрепа за тях.

Въпреки очакванията по-бавния растеж на големите икономики в Европа да започне да се усеща и в източноевропейските страни, към средата на тази година все още държавите от региона осезаемо изпреварват Еврозоната по ръст на брутния вътрешен продукт (БВП).

Според данните на Евростат за второто тримесечие на 2019 година докато Великобритания и Германия отчитат спад на БВП със съответно 0,2% и 0,1%, то източноевропейските икономики все още се радват на по-бърз растеж.

Световната банка повиши прогнозата си за икономиката на България

Световната банка повиши прогнозата си за икономиката на България

МВФ за пети пореден път "оряза" очакванията си за световния растеж през 2019-а

Най-значителен за разглеждания период в сравнение с предходното тримесечие е този в Унгария - 1,1%, следван от Румъния (1%), България, Гърция, Литва и Полша със съответно 0,8% всяка.

През второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период на 2018 година Германия, Франция и Великобритания регистрират растеж от съответно 0,4 на сто, 1,4 на сто и 1,2 на сто. От друга страна Унгария е в горната граница, като първата записва 5,2% ръст за разглеждания период и е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по този показател.

Румъния и Полша са с растеж от съответно 4,6 и 4,2 на сто, България с 3,5 на сто, а Чехия - с 2,7 на сто.