Комбинация от затопляне на търговските отношения и ултрахлабава парична политика ще подкрепят световния растеж през първото тримесечие на 2020 г., прогнозират икономисти на Morgan Stanley, цитирани от Bloomberg.

Възстановяването ще бъде подхранено от развиващите се пазари, твърдят те. "Световният растеж най-вероятно ще се възстанови от първото тримесечие на 2020 г., обръщайки негативната тенденция от последните седем тримесечия. Това ще се случи благодарение на едновременното намаляване на търговското напрежение и новото отхлабване на паричната политика, което се случва за първи път, откакто икономиката започна да забавя растеж", посочват те.

Morgan Stanley обаче предупреждават, че рисковете все още не са изчезнали напълно и картината може да бъде помрачена от още мита и предизвикателства, типични за момента от цикъла, в който САЩ се намира, включително корпоративните кредити и несигурността около изборите през следващата година.

Ако администрацията на Тръмп изпълни заплахата си за допълнителни мита върху китайски стоки през декември, растежът ще се забави още повече през последните три месеца на тази година, а възстановяването ще бъде забавено до третото тримесечие на 2020 г., пишат авторите.

Икономиките в Източна Европа синхронизирано забавят растеж

Икономиките в Източна Европа синхронизирано забавят растеж

Потребителите компенсират частично по-слабия износ

Банката публикува и друга прогноза: за развитието на пазарите на акции и облигации. Според Morgan Stanley американският пазар ще се представи по-слабо през следващата година, като сред основните причини са отслабване на щатския долар. "Виждаме най-голям потенциал при пазарите с по-ясен път като постигане на ръст на печалбата - Япония и развиващите се пазари - или при тези с възможност за нова промяна на лихвите или намаляващ политически риск, като Европа", казват стратезите на банката.

Предизвикателствата през САЩ през следващата година включват вече достигнатия пик на корпоративната печалба, високите пазарни оценки на акциите и "уникален" политически риск преди президентските избори.