Goldman Sachs обяви, че се отказва от целта си за постигане на печалба в размер на 5 млрд. долара към 2020 г., предаде Reuters, позовавайки се на четирима свои източници. Банката заложи тази цел преди две години, но според нея тя вече не отразява целите ѝ. Вместо това финансовата институция ще използва по-широк набор от метрики, които се очаква да бъдат оповестени от главния изпълнителен директор Дейвид Соломон през януари.

Сред индикаторите, към които гигантът може да се стреми, са широка норма на ефективността и доходността, както и по-тесни метрики, включително и таргети за търговската банка на Goldman Sachs Marcus. Все пак обаче от банката не са готови с окончателния вариант на метриките. Промяната на използваните индикатори отразява факта, че инвеститорите не са щастливи от спада на акциите на банката, които изгубиха почти 20% от март 2018 г.

Goldman Sachs понижи прогнозата си за растежа на САЩ през третото тримесечие

Goldman Sachs понижи прогнозата си за растежа на САЩ през третото тримесечие

Федералният резерв на Атланта също ревизира негативно очакванията си

"В момента историята, която се предлага, е че ние сме Goldman Sachs, вярвайте ни и ще генерираме добра доходност", коментира анализаторът от Wells Fargo Майк Мейо. "Но съвкупната общност на инвеститорите не се доверява на това. Банката трябва да представи нещо, което увеличава доверието в нея, затова за пръв път те може да повдигнат завесата зад сцената на Goldman Sachs."

От самата финансова институция са отказали коментар относно промяната на целта за постигане на печалба от 5 млрд. долара или за това какви други индикатори могат да се използват. "Ние сме много, много добър бизнес, от който сме горди да сме част, и бихме искали да го развием още малко", коментира Дейвид Соломон пред Bloomberg. "Но не очаквам да направим големи разкрития."

Goldman Sachs: В бъдеще отрицателните лихви ще ни изглеждат като лош експеримент

Goldman Sachs: В бъдеще отрицателните лихви ще ни изглеждат като лош експеримент

Количествените улеснения на централните банки са отговорни за неправилните инвестиции, смята ръководителят на банката Дейвид Соломон

Целта от 5 млрд. долара печалба беше решаващ бенчмарк за това дали Goldman Sachs ще успее да се трансформира от търговска къща на Wall Street без ръст на печалбата в по-диверсифицирана банка с потенциала за растеж, казват анализатори. В началото на управлението на Соломон това беше важен индикатор и за самия него.

Преди година представители на банката посочиха, че изпреварват графика за постигането на този таргет, а инвеститорите нямат търпение банката наистина да успее да понижи зависимостта си от непредвидимите печалби от търговията и да се насочи към по-стабилни бизнеси.