Макар централните банкери да смятат, че чрез продължаващите политики на количествени улеснения те ще спомогнат за стимулирането на икономиката, изглежда не всички са на това мнение. Един от хората, които са в опозиция на подобни мерки, е главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон.

Goldman Sachs понижи прогнозата си за растежа на САЩ през третото тримесечие

Goldman Sachs понижи прогнозата си за растежа на САЩ през третото тримесечие

Федералният резерв на Атланта също ревизира негативно очакванията си

"Когато в бъдеще погледнем обратно към отрицателните лихви, смятам, че те няма да изглеждат като добър експеримент", каза той в обширно интервю пред Bloomberg. "Растежът в тази част от света се забавя, а отрицателните лихвени проценти не му позволяват да набере скорост, по мое мнение."

Сред другите теми, които той обсъди пред изданието, бяха инвестициите в корпоративни ценни книжа. Това не е учудващо - Goldman Sachs, която разчита на собствените си средства, за да закупува акции и облигации, през последното тримесечие понесе най-тежкия удар за последните повече от три години заради погрешните си инвестиции в корпоративни ценни книжа.

Как инвестициите в стартъпи генерираха $260 милиона загуби за Goldman Sachs?

Как инвестициите в стартъпи генерираха $260 милиона загуби за Goldman Sachs?

Uber, Avantor и HeadHunter натежаха много в портфолиото на инвестиционното подразделение на банката, което изпада в затруднения като SoftBank

Загубата, която банката генерира, възлизаше на 267 млн. долара и тя беше отчетена благодарение на стартъпи като Uber, Avantor и Tradeweb. Нейният дял в WeWork също генерира загуба от 80 млн. долара, след като плановете на компанията да стане публична не успяха да бъдат реализирани. Според Соломон причината за тези погрешни инвестиции, която той съпостави с дотком балона, от пазарите като цяло е свръхотпуснатата парична политика от страна на централните банки като цяло и на Федералния резерв в частност.

"Паричните политики, които виждаме по целия свят, на практика изтласкаха хората върху кривата на риска и ги подтикнаха да търсят алтернативни източници на доходност", каза Соломон. "Едно от нещата, към които те се насочиха, беше растежът и в известна степен растежът на всяка цена. Пазарът тук говори и казва на хората: "Нека обуздаем това малко."

Goldman Sachs: Най-големите листвания през тази година ще донесат загуби от 12,5 млрд. долара на инвеститорите

Goldman Sachs: Най-големите листвания през тази година ще донесат загуби от 12,5 млрд. долара на инвеститорите

Най-малко компании, листнати на борсата през 2019 г., ще регистрират печалба през първата си година като публични дружества за последните 20 години

Въпреки това, по думите му неуспехът с първичното публично предлагане на WeWork показва, че пазарите функционират нормално. Макар идеята на компанията да привлече много внимание, инвеститорите все пак са взели предвид релевантната финансова информация и "имаше много ясна позиция дали тя може да стана публична".

Макар Соломон да имаше положително мнение за начина, по който работи пазарът, Goldman Sachs, чийто акции отбелязват 150-та годишнина на борсите през тази година, бяха под напрежение заради загубите, отчетени от нейното инвестиционно поделение, и скандалът относно малайзийския инвестиционен фонд 1MDB. Освен това главният изпълнителен директор на банката засега не успява да съживи търговското ѝ подразделение, а той завари проблеми и в потребителския бизнес на финансовата институция, които все още не са адресирани.

Под ръководството на Соломон Goldman Sachs редуцира партньорствата си и премина през кадрови промени на ръководните позиции в някои подразделения. Очаква се главният изпълнителен директор да обяви визията си за развитие на банката по време на деня на инвеститора през януари. Възможно е това да съживи нейните акции, макар че по-рано той Соломон оповести, че акционерите не трябва да очакват радикална промяна в стратегията ѝ.