Инвестициите на Goldman Sachs в технологични стартъпи са генерирали значителни негативни резултати на банката, сочат данни, публикувани от Bloomberg, като за третото тримесечие на годината те са достигнали размер от 260 млн. долара. Причината за това е скоростното обезценяване на технологичните компании. Цената на акциите на Uber изгуби 30% от стойността си за последните 100 търговски дни, а тази на Avantor - със сходен процент, само че само за 62 търговски дни.

Uber губи по $57 милиона всеки ден

Uber губи по $57 милиона всеки ден

Компанията отчете най-голямата загуба в историята си, но най-разочароващ бе слабият ръст на приходите

"И"-то в "инвестиционното и кредиторско подразделение" (I&L) понякога може да бъде трудно предвидимо", коментира старшият банков анализатор от Wells Fargo Майк Мейо. "Определено те се сблъскват с насрещни ветрове през това тримесечие." Прогнозата на експерта е, че I&L дивизията на Goldman Sachs е изгубила 30% през третото тримесечие спрямо второто, а според друг анализатор волатилността на портфолиото на подразделението през последното тримесечие ще продължи да причинява загуби на банката. Същевременно от нейното ръководство посочват, че планират подразделението им за търговско банкиране да спре да инвестира в еднорози и първични публични предлагания на стартъпи и да премести фокуса си в по-голяма степен в сферата на управлението на активи.

Goldman Sachs инвестира в Uber, Avantor, Tradeweb и HeadHunter, като тяхното излизане на борсите е довело до необичайно добри еднократни постъпления за тях. Най-големият печеливш е бил Tradeweb, която е спечелила 500 млн. долара. Но след края на второто тримесечие Uber, Avantor и Tradeweb до голяма степен имплодираха, като от изброените единствено пазарната оценка на HeadHunter е регистрирала покачване от 25% за последните 102 търговски дни. Към края на юни тези четири компании формираха повече от половината от инвестиционното портфолио на Goldman Sachs, възлизащо на 2,6 млрд. долара, коментира тогава главният изпълнителен директор на инвестиционното подразделение на банката Стивън Шер.

Uber с второ мащабно съкращение на служители

Uber с второ мащабно съкращение на служители

Над 400 работници са съкратени от инженерния и продуктовия отдел на стартъпа

То инвестира в Uber още в ранен етап на развитието на стартъпа, като към момента притежава 10 млн. акции на технологичната компания. Goldman регистрира постъпления от 400 млн. долара от първичното публично предлагане на Avantor, което се състоя в средата на май и на което стартъпът набра 3,3 млрд. долара, заемайки втората позиция на най-добрите листвания на борсата през годината след Uber, които набраха 8,2 млрд. долара.

Макар експозицията на Goldman Sachs към поредния стартъп с проблеми - WeWork за момента да не е известна, анализаторите предвиждат, че I&L подразделението на банката ще бъде допълнително засегнато от затрудненията пред компанията за споделени офис пространства. Така вероятно дивизията на Goldman Sachs ще се присъедини към Vision Fund (чието инвестиционно портфолио възлиза на 103 млрд. долара) на SoftBank, който също преминава през сериозни проблеми заради експозицията си към технологичните стартъпи. Поради тази причина по-рано тази година от SoftBank обявиха, че осъществят обратно изкупуване на акции на стойност 5,5 млрд. долара, за да балансират за загубите си, генерирани от погрешните им инвестиции.

След като обявиха тази програма обаче, акциите на японската банка изгубиха почти 30% между средата на лятото и началото на есента и според някои анализатори те може да продължат да се понижават заради проблемното портфолио на Vision Fund. Банката притежава 29,5% от Alibaba Group, чийто акции се обезцениха с 11,4% през последните шест търговски сесии, а само в петък китайският гигант изгуби 7,3% от стойността си. От друга страна, продължаващата несигурност около сливането между T-Mobile и Sprint в САЩ допълнително оказва натиск върху оценката на фонда, който притежава 85% от Sprint.

Главният изпълнителен директор на WeWork напуска преди листването на компанията

Главният изпълнителен директор на WeWork напуска преди листването на компанията

Оставката на Адам Нюман обаче не решава всички проблеми на стартъпа, смятат анализатори

Но най-големият проблем за SoftBank напоследък е листването на борсата на WeWork, който се провали зрелищно, след което главният изпълнителен директор на компанията Адам Нюман напусна поста си. В петък стана ясно, че проблемите за стартъпа, който някога беше оценяван на 47 млрд. долара, продължават и той ще е принуден да съкрати 5 хил. души или около една трета от целия си персонал.