Първичното публично предлагане на WeWork, което можеше да се превърне в едно от най-големите през годината, засега не успява да бъде реализирано и бордът на компанията прие оставката на главния изпълнителен директор Адам Нюман. Предприемачът, който е и съосновател на стартъпа, успя да го изведе до печалба и до статуса на един от най-високо оценените стартиращи компании. Според Boston Globe Нюман ще поеме нова роля - на председател, като така ще бъде лишен от контрола върху мениджърските решения.

Целта на този ход е да възстанови надеждите за първичното публично предлагане на компанията, което още при обявяването си беше посрещнато със съмнения от страна на пазарите, заради склонността на Адам Нюман да харчи бързо капитала на компанията, смятат анализатори, но самият главен изпълнителен директор изтъква друга причина: "През последните седмици вниманието, насочено към мен, ме разсейваше силно", каза в изявление. "Реших, че е в най-добрия интерес на компанията да напусна поста на главен изпълнителен директор."

SoftBank накара WeWork да отложи листването си

SoftBank накара WeWork да отложи листването си

Заради притеснения около оценката на стартъпа

Неговото място ще бъде заето от двама представители на борда на WeWork - Себастиан Гънингам и Арти Минсън. Те посочиха в изявление, че ще "анализират кое е оптималното време за листване на борсата", защото трябва да възстановят доверието на пазарите, тъй като компанията майка на стартъпа все пак има планове да стане публична, а срокът за излизането ѝ на борсата се скъсява - до края на годината тя трябва да си осигури дългово финансиране в размер на 6 млрд. долара. We Co., която все още е далеч от излизане на печалба, ще трябва да намери и друг канал за капитализиране, ако първичното ѝ публично предлагане се провали.

След решението на Нюман да напусне поста си, доходността по облигациите на WeWork се сви до 92,75 цента на един долар, което е най-ниската им стойност от повече от четири месеца насам. Същевременно според някои анализатори проблемите на компанията няма да се разрешат само с оставката на нейния главен изпълнителен директор. "WeWork страда от три неща, които, когато са обединени, не са добра новина за нито една компания", коментира главният изпълнителен директор на Triton Research Рет Уолъс. "Първото е значителните загуби. Второто е липсата на прозрачност - те направиха така, че компанията много трудно може да бъде анализирана. И третото е арогантността. Единственото нещо, което се променя с решението на Нюман, е може би само последният компонент."

WeWork бърза с дебюта си на борсата

WeWork бърза с дебюта си на борсата

Това може да е второто по големина първично публично предлагане за годината

Към момента WeWork е набрала капитал в размер на повече от 12 млрд. долара и има споделени работни пространства по целия свят, в които потребителите ѝ могат да наемат бюра и конферентни зали. Но най-големият инвеститор в WeWork - SoftBank отказа да купи контролния дял на компанията за 16 млрд. долара, като вместо това предложи 2 млрд. за нея и Нюман трябваше да се обърне към фондовите пазари за финансиране, което не беше посрещнато добре.