По-рано днес Goldman Sachs публикува доклад, в който понижава прогнозата си за растежа на американската икономиката през третото тримесечие. Ревизията се основава на негативните данни за инвенториите на едро в страната, предаде Zero Hedge.

Благодарение на понижаването на инвенториите на недълготрайни стоки, инвенториите на едро бележат спад от 0,7% през септември спрямо месец по-рано. От изданието припомнят, че това е най-големия спад на индикатора за последните две години.

Запътва ли се светът към първата си рецесия от 2009 година насам?

Запътва ли се светът към първата си рецесия от 2009 година насам?

Причините да се притесняваме и да сме оптимисти

"Макар докладът за търговията да представя позитивни сигнали за нетния износ през септември и въпреки добрата прогноза за четвъртото тримесечие, данните за инвенториите са по-слаби, отколкото допускахме предварително", посочват от банката. "Понижихме оценката си за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие с две десети, до 1,4%, преди да излязат подробните данните в сряда."

Днес в своя блог GDPNow същото направи и Федералният резерв на Атланта. Според клона на централната банка през третото тримесечие икономическият растеж през третото тримесечие ще е 1,7%, което е с 0,1 процентен пункт по-малко спрямо тяхната прогноза, публикувана четири дни по-рано.

Saxo: Споразумение между САЩ и Китай няма да предпази икономиките от рецесия

Saxo: Споразумение между САЩ и Китай няма да предпази икономиките от рецесия

Банката очаква следващата криза да доведе до срив на акциите с между 20 и 25%

"След доклада за икономическите индикатори, публикуван от Бюрото за преброяване на населението на САЩ, прогнозата за брутните частни инвестиции беше понижена от 0% до -1,3%, а приносът на нетния износ през третото тримесечие се увеличава от -0,41 процентни пункта до -0,26 процентни пункта", посочват от финансовата институция.

От избирането на Доналд Тръмп на президент на САЩ е имало само едно тримесечие, през което брутният вътрешен продукт в страната е нараснал с по-малко от 2%. Затова инвеститорите ще очакват с нетърпение данните за представянето на икономиката на страната през третото тримесечие, като поредните индикации за слабост, идващи от нея, може да охладят леко емоциите на пазарите, въпреки че по време на търговията днес индексът S&P 500 постигна исторически рекорд, нараствайки с малко над 0,4%.