Голямо находище на газ е открито по крайбрежието на Кипър. То се намира на 160 км от бреговете на острова, а съобщението за него беше направено от италианската енергийна компания Eni, която притежава 50% от Eni Cyprus.

Предварителните оценки сочат наличие на около 2,5 трилиона кубични фута (TCF) газ. Очаква се сондажът да има голям потенциал, който ще бъде оценен по време на допълнителните проучвателни работи, се казва в изявление на компанията, цитирано от Reuters.

"Сондажът Cronos-1 е четвъртият проучвателен сондаж, пробит от Eni Cyprus, и вторият в шестия блок на изключителната икономическа зона на Кипър след откриването на Calypso-1 през 2018 година.

Кипър има газ за Европа, но десетилетен конфликт спира добива

Кипър има газ за Европа, но десетилетен конфликт спира добива

Кавгите между Гърция и Турция се изостриха през последните десетилетия

Откриването на Cronos-1 поставя началото на допълнителен потенциален добив на газ в региона и е част от стратегията на Eni за увеличаване на доставките на газ за Европа", пише в изявлението на компанията.

Eni работи в Кипър от 2013 година. Компанията управлява блокове 2, 3, 6, 8 и 9 и притежава дялове в блокове 7 и 11, управлявани от TotalEnergies.

В отделно изявление в понеделник TotalEnergies също така съобщи, че е планирано прокарването на още един проучвателен сондаж в блок 6.