Цените на пшеницата на международните пазари вчера паднаха до най-ниското си ниво от септември 2021 година, съобщи ТАСС. Основната причина за това е намаляването на опасенията относно евентуални затруднения с доставките в краткосрочен план.

Фючърсите на пшеницата в Чикаго завършиха търговията вчера със спад от 1,6% за деня, до 7,1 долара за бушел (27,2 кг). От началото на февруари цената на фючърсите се е понижила с около 6%, което е най-високото темпо от ноември миналата година.

Очаква се Русия да изнесе рекордно количество пшеница през втората половина на настоящия селскостопански сезон, съобщава агенция Bloomberg. Междувременно Украйна се стреми да удължи Черноморската инициатива за зърно (т.нар. зърнена сделка) с още една година.

Търговци "на едро" смятат, че сделката ще бъде успешно удължена, а очакванията за големи доставки на зърно от региона оказват натиск на цената на фючърсите в посока надолу, коментира Тери Райли, старши анализатор по стоковите пазари във Futures International LLC.

Цените на пшеницата на световния пазар стремително спадат

Цените на пшеницата на световния пазар стремително спадат

Реколтата в света през сезон 2022/23 г. ще достигне рекордните 791 млн. тона