Хърватската столица Загреб прави обществения транспорт града безплатен за жителите на възраст над 65 години. Това е една от най-популярните социални мерки в Загреб, обсъждана от години. Мярката улеснява мобилността и намалява разходите за живот на по-възрастните.

Администрацията повиши прага за квалификация за безплатни пътувания за лица над 65 години на 560 евро миналата година, като по този начин разшири това право до над 20 000 съграждани.

Със сегашното решение за предоставяне на безплатен транспорт за лица над 65 години ще бъдат обхванати приблизително 159 000 души, живеещи в Загреб.

Това е поредният европейски град, който ще предоставя подобни предимства. Това вече съществува в градове като Лисабон, Мадрид, Любляна, Прага или Будапеща, които улесняват мобилността на възрастните хора и намаляват разходите им за живот, смята кметът на града.

Хърватия гради нова тол система за 100 млн. евро

Хърватия гради нова тол система за 100 млн. евро

За изпълнители бяха избрани чешка и словашка компании

В момента тече и обществена поръчка за закупуване на употребявани автобуси и автомобили за хора с увреждания, като ще се закупят още 40 нови трамвая и 100 автобуса, задвижвани от възобновяеми енергийни източници.

Безплатен транспорт за жители на Загреб на възраст 65 и повече години ще бъде разрешен чрез предложени изменения и ще бъде отворен за обществено обсъждане до края на тази седмица.