Цените на храните ще скочат с 10% през следващите два месеца. Това прогнозира гръцкият милиардер и собственик на верига супермаркети Gristede в САЩ Джон Кациматидис, пише Business Insider.

Кациматидис е собственик и главен изпълнителен директор и на компанията за недвижими имоти Red Apple Group и главен изпълнителен директор на петролната рафинерия United Refining Company. Той притежава вестник Hellenic Times и авиокомпании, които отдават луксозни самолети под наем.

По думите му цените на храните "се покачват по-бързо, отколкото се очакваше. Може да видим ръст от над 10% през следващите два месеца", каза той. Кациматидис не уточни колко каква част от поскъпването ще бъде "прехвърлено" на потребителите.

Сред факторите за покачващите се цени са спадът в производството, причинен от недостиг на работници, проблеми във веригата на доставки, както и нарастващото потребителско търсене.

Според милиардера големи марки като Pepsi, Coca-Cola и други ще продават само основните си продукти, ще спрат промоциите и ще повишат цените.

И финансовият директор на PepsiCo Хю Джонстън наскоро заяви, че очаква увеличение на цените на напитките и някои хранителни продукти, които произвежда компанията през първото тримесечие на 2022 г. "Това е реалността и за нас и за останалите", добави той, цитиран от CNBC.