Изпълнителният директор на японската автомобилната компания Хонда е подал оплакване за търговски нередности от страна на американски доставчик на стомана. Според г-н Фукуй, американската фирма, с която имат сключен договор за доставка на стомана при фиксирана цена е поискала допълнителна премия, заради нарасналата цена на стоманата по международните пазари.

Котировките на стоманата се покачиха рязко през последните месеци, с оглед по-високото търсене от руски и арабски компании строящи различни съоръжения. Хонда определя ценовата си политика на база фиксирани цени от доставчиците, но сега има възможност компанията да излезе на загуба заради неочакваното повишаване на разходите.

„Всичко дойде изневиделица, без да се спазват предварителните уговорки", коментирал е директорът пред Ройтерс. „За сега пострадали сме само ние, но по всичко личи, че скоро и други колеги ще усетят по-високата цена. Това е ненормална ситуация", продължил е той.

Повечето от стоманата, която Хонда използва идва от японски доставчици, а останалото от южнокорейската компания Posco. Автомобилното производство, което е предназначено за северноамериканския пазар обаче ползва изцяло стомана от United States Steel.

Фукуй е допълнил, че новата цена от американската компания не подлежи на обсъждане. „Ако откажем да платим, те ще ни спрат доставките и ние ще спрем производството", коментирал е директорът.