Общата бизнес активност в Китай се подобрява през август по-силно от очакваното, тъй като активността в сферата на услугите нарасна рязко при по-бавен растеж в промишлеността, показват официални данни на Държавната статистическа служба (GSO). Това е пореден знак, че втората по големина световна икономика продължава да се възстановява от коронавирусната криза, засегнала страната по-рано през годината.

Според инвестиционната банка HSBC, цитирана от Ройтерс, икономиката на Китай може да нарасне с 5,4% през третото тримесечие на година, последвано от увеличение с 6,2% през четвъртото тримесечие, с което втората по сила световна икономика да се върне към нивата на растеж от преди коронавирусната криза.

Индексът на мениджърите по снабдяването- PMI, на общата икономическа активност нарасна през август до 54,5 пункта от 54,1 пункта през юли.

Промишленият PMI индекс се понижи слабо до 51,0 пункта от 51,1 пункта през юли, но задържа за шести месец над важното ниво от 50 пункта, което е водораздел между бизнес експанзията и свиването на икономическата активност, отбелязва Ройтерс.

Експортните промишлени поръчки продължават да се свиват, въпреки че съответният индекс нарасна до 49,1 от 48,4 пункта месец по-рано, като той остава под важното ниво от 50,0 пункта въпреки разхлабване на противоепидемичните мерки по цял свят.

Официалният непромишлен PMI индекс пък нарасна през август до 55,2 пункта спрямо 54,2 пункта през юли в резултат на ускоряване на активността в сферата на услугите (скок до 54,3 от 53,1 пункта) при известно отслабване на експанзията в строителния сектор (понижение до 60,2 от 60,5 пункта).

Непроизводственият PMI обхваща услуги като търговия на дребно, авиация и софтуер, както и секторите на недвижимите имоти и строителството. Данните се основават на отговори на месечни въпросници, изпращани до изпълнителни директори в 4000 компании в 37 непроизводствени сектора.

Някои анализатори обаче се опасяват, че възстановяването може да спре заради нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин и след евентуална нова вълна от коронавирусни инфекции в страната с наближаване на зимата. Освен това непрекъснатото нарастване на броя на случаите на Covid-19 в много страни, начело с Индия и САЩ, остава риск за подобни оптимистични икономически перспективи.