Икономическото доверие в еврозоната падна до най-ниското си ниво от над година, малко след като Европейската централна банка отпусна нови стимули за подсилване на растежа и потуши заплахата от дефлация в региона.

Индикаторът на Европейската комисия за икономическите нагласи (ESI) се понижава за трети пореден месец – до 103.0 пункта през март спрямо 103.9 пункта през предходния месец, съобщи институцията.

Това е най-слабото представяне от февруари 2015 г. насам и не отговаря на средната оценка за 103.8 пункта на икономисти, анкетирани от Bloombеrg.

Снимка 225944

Източник: Bloomberg

В петък ЕЦБ ще увеличи месечните покупки на облигации от 60 на 80 милиарда евро като част от новите мерки, които включват и по-ниски лихви. Обявявайки пакета от решения на 10 март, президентът на банката Марио Драги обясни, че растежът е бил по-слаб от очакваното в началото на годината, но прогнозира икономическото възстановяване да става „с умерени темпове”.

ЕЦБ свали основната лихва до рекордните 0%
Обновена

ЕЦБ свали основната лихва до рекордните 0%

Банката увеличава изкупуването на облигации

„Продължителният спад в икономическите нагласи помрачава изгледа за подобряване на икономиката в еврозоната през март”, заяви Берт Колийн, икономист в ING в Амстердам. По думите му това означава, че макар икономическото доверие в общността все още да е доста над дългосрочните средни нива, цялостните понижения в показателите намекват за малко по-слаб растеж на БВП през това тримесечие в сравнение с четвъртото на миналата година.

Доверието сред потребителите е намаляло до минус 9,7 пункта спрямо минус 8,8 пункта през предходния месец, а в сектора на услугите е спаднало до 9,6 пункта спрямо 10,8 през февруари. Оценките за доверието в сферата на строителството и промишлеността също бележат спад.

Проучването е проведено преди 22 март, когато бомбени атентати в летището и метрото в Брюксел убиха над 30 души и оставиха десетки други ранени.