Неочаквано, икономиката на еврозоната нараства през третото тримесечие на 2018 година с най-бавния си темп от повече от четири години насам, показват първоначалните оценки на Европейската статистическа служба.

Брутният вътрешен продукт се увеличава с 0,2 процента -- наполовина темпа от предходните три месеца и от прогнозния ръст.

Растежът в две от най-големите икономики във валутния съюз - Германия и Италия - почти спира, а настроенията сред потребителите и бизнеса в региона пада през октомври до най-ниското от 17 месеца ниво. Екпанзията на годишна база е 1,7 процента - невиждан от 2014 г. слаб ръст.

Снимка 386504

Икономиката на целия Европейски съюз расте с едва 0,3 процена спрямо предходното тримесечие и с 1,9 процента на годишна база

Забавянето идва в критично важен момент за Европейската централна банка, която се готви да намали покупките на активи. Миналата седмица президентът Марио Драги призна, че еврозоната губи инерция, но настоя, че блокът не се е насочил към спад.След забележителна 2017 г., по-слабото представяне е отчасти резултат и от по-бавния износ, пострадал от протекционистките мерки.

В Германия производството намалява заради неуспеха на автомобилните производители да спазят новите правила за вредни емисии и не би трябвало да продължи дълго.

Икономиката на Италия също отчита нулев риск заради слабостта на индустриалния сектор.

В сряда се очакват данните за безработицата и инфлацията.