Икономиката на Китай е изправена пред проблеми, които със сигурност няма да стимулират растежа и. Това заяви председателят на Rockefeller International Ручир Шарма. Нещо повече - Китай може никога да не надмине икономиката на САЩ, пише Business Insider.

По думите на Шарма, който е и главен инвестиционен директор на Breakout Capital, огромният темп на растеж на Китай през последните четири десетилетия спира и властите в Пекин ще трябва да прозрат реалността. Това коментира Шарма в интервю за CNBC.

Защо?

"Ако погледнете най-големите двигатели на растежа в Китай, ще видите, че е тенденциите не при тях не са същите. Населението намалява, производителността е ниска. Освен това страната е изправена пред много по-силна конкуренция при износа. САЩ са водещи по отношение на ограниченията и други санкции", коментира още Шарма.

Миналата седмица Китай обяви цел за растеж от приблизително 5%, без да изтъква какви ще са политиките по отношение на фискалните стимули. Страната си постави цел намаляване на безработицата до 5,5%.

Според Шарма Китай си е научил урока от опитите за фискални стимули, които доведоха доведе до "масов махмурлук" и проблеми в сектора на имотите.

Какъв ще бъде икономическият ръст на Китай за тази година, според властите на страната

Какъв ще бъде икономическият ръст на Китай за тази година, според властите на страната

Прогнозата е малко по-висока от тази на ООН

По-реалистична икономическа цел, според Шарма, е половината от целта на Китай и това ниско ниво на растеж може да се задържи и след тази година.

"Дългосрочната картина е следната - като се има предвид демографията и дългът пред които е изправена китайската икономика, ще бъде късмет ако отчете ръст от 2,5%".

Ръстът на икономиката на Китай през миналата година от около 3% произтича до голяма степен от това, че е отскок от ниска начална точка след пандемията, и числото изглежда преувеличено.

Град в Китай предлага на двойките $2 900, за да имат трето дете

Град в икономика №2 в света предлага на двойките $2 900 за да имат трето дете

Тези, които имат второ дете, ще получат по 720 долара

"Мисля, че китайската икономика няма да настигне икономиката на САЩ. Може би никога няма да се случи, дори и да отбележи ръст от 2,5%.", заяви той.