Икономическата ситуация в Китай се подобрява стабилно, тъй като възстановяването на мобилността на хората и стоки "набира скорост". Това каза днес Чжао Ченсин, заместник-ръководител на Държавния комитет по въпросите за развитието и реформите на Китайската народна република, съобщи ТАСС.

По думите му, целевото равнище за икономически растеж на страната за тази година е от около 5%, което е в съответствие с настоящия икономически импулс.Представителят на китайското ръководство е добавил, че Китай ще се бори с рисковете, свързани с недвижимите имоти, финансите и дълговете на местната власт.

Посочва се, че за Китай е поставил скромна цел за икономическия си растеж, спрямо предишни години. Това се случи в началото на годишната сесия на Общокитайскиото събрание на народните представители, където се очаква да бъдат оповестени най-големите рокади в правителството от десетилетие.

Посочената прогноза за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай за тази година от около 5%, е близка до дадената в края на януари прогноза на ООН, която визираше икономически ръст на страната от 4,8%. "Bъпpeĸи зaбaвянeтo пpeз минaлaтa гoдинa, cпopeд пpoгнoзaтa, pъcтът нa БBΠ щe cтигнe 4,8% пpeз 2023 г. Heзaвиcимo oт "вялoтo" външнo тъpceнe, ce oчaĸвa вътpeшнoтo пoтpeблeниe и инвecтициитe дa ce пoвишaт зapaди пoлитиĸaтa oт ĸpaя нa минaлaтa гoдинa зa oтвapянe нa цялaтa иĸoнoмиĸa, нapeд c пpeдпpиeтитe пpaвитeлcтвeнитe мepĸи", ce ĸaзвa в дoĸлaдa на ООН.

Какъв ще е растежът на икономиките на САЩ, Китай и Япония през 2023 година

Какъв ще е растежът на трите най-големи икономики в света през 2023 година

Прогнозата на ООН