Втората по големина икономика в света и една от най-населените страни се опитва да накара жителите си да имат повече деца. Правителството на Ханджоу, град, който се смята за технологичен център в Източен Китай и дом на гиганта за електронна търговия Alibaba, ще предостави на родителите 2900 долара еднократна помощ за трето дете през 2023-а, според местните медии, цитирани от Business Insider.

Тези, които имат второ дете, ще получат по 720 долара. Политиките са гласувани тази седмица.

Град Уенжоу планира да предложи на бъдещите родители до над 400 долара субсидия на дете. Междувременно североизточният град Шенянг предлага субсидии от до 72 долара на месец до навършване на тригодишна възраст на детето.

Китайски провинции като Шанхай и Шанси предлагат да увеличават броя на дните платен отпуск за брак - или отпуск, предоставен на двойки, за да се оженят - до 30 дни според изданието People's Daily Health. Обикновено в Китай имат право на три дни платен отпуск за брак.

Китай ще има 400 милиона души на възраст над 60 години до 2040 г. - повече от населението на САЩ

Страната, която ще има 400 милиона души на възраст над 60 години до 2040 г. - повече от населението на САЩ

Това означава важна промяна в начина, по който трябва да начертае своето бъдеще

Мерките идват на фона на намаляване на населението в Китай за първи път от шест десетилетия досега. Застаряването на населението ще има дълбоки последици за бъдещето на китайската икономика, работната сила и системата на здравеопазване на страната.

Едва ли обаче ще бъде толкова лесно двойките да се решат на стъпката на имат повече от едно деца. Много китайци от поколението на милениалите не се женят поради различни причини като големи разходи, кариерни цели, трудно намиране на подходящ партньор или просто личен избор. От друга страна е културно неприемливо е да имате извънбрачни деца в Китай.