След десетилетия растеж на населението, последните данни за Китай сочат, че жителите в азиатската икономика намаляват за първи път от 60-те години на миналия век. Нарастващата продължителност на живота и спадането на раждаемостта до рекордно ниски нива дори след отмяна на политиката за само едно дете в семейство през 2016 г., направи така, че населението на Китай (1,4 милиарда) не просто намалява, а и застарява и то значително бързо, пише Business Insider.

Този важен момент означава важна промяна в начина, по който Китай трябва да начертае своето бъдеще. Застаряващото население създава кризи на много фронтове: страната ще има повече възрастни хора, нуждаещи се от здравни грижи. На този фон ще има все по-малко и по-малко възрастни в трудоспособна възраст, които да движат самата икономика, която финансира тези грижи.

Цифрите са плашещи - до 2040 г. се очаква да има 400 милиона души на възраст над 60 години - повече хора, отколкото са жителите на САЩ.

Властите знаят, че трябва нещо да се промени за да има ефективна система в бъдеще. През март Пекин обяви петгодишен план за справяне с грижите за възрастни хора. Отделни окръзи изпробват набор от креативни стратегии, за да поощтрят двойките да се женят и да имат деца.

Политиките за насърчаване на раждаемостта бяха въведени твърде късно и спонсорираните от правителството грижи за възрастни дори не могат да се покроят днешното търсене според анализатори.

През 2023-а Китай вече няма да е най-населената страна в света

През 2023-а Китай вече няма да е най-населената страна в света

Според доклад на ООН световното население ще достигне 8 милиарда през 2022 г.

"Но няма лесни решения за проблема със застаряването на Китай", смята Сабрина Лук, която е асистент по глобални въпроси в Технологичния университет Нанянг в Сингапур.

В момента Китай тества национална застрахователна схема, която покрива грижи за възрастни хора с дългосрочни нужди, като пациенти, страдащи от деменция или диабет. В пилотната програма са 15 града, като Чънду, Шанхай и Гуанджоу.

Всеки град сам решава как да финансира схемата, кой да получава обезщетения и какъв вид грижи да получава.

Повечето от тези градове осигуряват средствата от задължителни застрахователни програми. Ако сте работещ възрастен в Китай, по закон сте задължени да плащате здравна застраховка. Тези застрахователни програми обикновено използват именно тези средства за подобни програми.

Но ако населението на Китай прогресивно остарява, докато има по-малко възрастни в трудоспособна възраст, нуждата от грижи за възрастни ще скочи рязко.

Грижите за възрастни хора са скъпи - обикновено три пъти по-високи от здравните грижи за по-младите поколения, според експерта.

"Очевидно е, че да се разчита = на вноски от схеми за медицинско осигуряване за финансиране на услугите за грижа за възрастните хора вероятно няма да бъде жизнеспособно в по-дългосрочен план", коментира тя.

Освен това няма достатъчно заведения, които да приемат новата схема, нито пък има достатъчно персонал по програмата, който да се грижи за по-възрастни хора.

Дейвид Гудман, директор на Центъра за изучаване на Китай към университета в Сидни, смята, че местните власти в по-бедните региони ще се сблъскат с проблема. Най-богатата провинция на Китай Пекин има БВП на глава от населението е 28 517 долара през 2021 г. в сравнение с 6 362 долара в Гансу, която пък е най-бедната провинция на Китай.

Индия скоро ще е най-населената страта в света, но дори не знае колко жители има

Индия скоро ще е най-населената страта в света, но дори не знае колко жители има

Според правителствени служители забавянето с преброяването се дължи на решението на правителството да прецизира процеса

Да остарееш у дома

Подобно на САЩ, целта на Китай е да остави хората да остаряват в собствените си домове, а не в старчески домове и центрове възрастни.

"Китай се опитва да създаде центрове за дневни грижи, където възрастните да бъдат обгрижвани през деня, а вечер да се прибират в дома си", казва Гудман.

Това е добро и ефективно решение за по-бедните възрастни хора в селските райони на Китай, където типичният жител взема 2700 долара на година, а пенсиите са твърде малки, за да се осигурят дългосрочни медицински грижи.

"Проблемът идва, ако има някакво хронично заболяване. До този етап е много трудно да получите достъп до комплексни здравни и социални услуги в средата на нищото", смята Стюарт Гийтел-Бастен, професор по социални науки и обществена политика в университета Халифа в Абу Даби, чиито изследвания обхващат демографията в Китай.

Алцхаймерът става все по-често срещан в Китай. В страната са регистрирани около 15 милиона души с деменция през 2022 г. - най-много в света.

Националната здравна комисия на Китай стартира национална стратегия за деменция през 2020 г., за да подобри и увеличи услугите за пациенти с Алцхаймер в рамките на своя "План за действие" в здравната система.

Мигрантски труд?

Вариант за Китай може да бъде да разчита на труда от мигранти, като привлича чуждестранни работници на краткосрочни договори, както направиха Тайван и Южна Корея през 90-те години, коментира Карл Минзнер, старши научен сътрудник в Council on Foreign Relations.

И все пак Китай има малко чужденци в сравнение с останалата част от Източна Азия,а президентът затваря вратата към Китай, вместо да я отваря към останалия свят, според експерта.

Застаряващите страни като Япония и Южна Корея са много по-богати от Китай и все още разчитат на мигрантски труд - нещо, което Китай може да възприеме.