Икономиката на Русия е напът да постигне цяла година на растеж. Инфлацията се забавя, а централната банка се снабдява с нови резерви от твърда валута. Страната най-накрая започва да излиза от трудната рецесия и времето, в което това се случва, няма как да е по-добро за президента Путин, който скоро ще се яви на избори, пише The New York Times.

Очакванията са държавният глава да триумфира отново през март - опозицията е смазана, а той притежава държавните лостове - от възможността да прави подаръци през бюджета до медийните официози.

Изборите в Русия предлагат на Путин възможност да циментира властта си, въпреки че страната остава под напрежение от санкциите, свързани с друг вот - този за държавен глава в САЩ през 2016 г. Разузнавателните служби на САЩ казват, че Русия се е намесила по време на кампанията.

Руският лидер търси и да постигне решителен успех след огромните скандали през 2012 г., свързани с изборни измами и протести. А връщането към икономически растеж, макар и скромен, премахва една от основните пречки пред Путин.

Данните, дискутирани в петък след срещата на Путин с правителството и централната банка показва силно потребителско търсене - един от основните двигатели на растежа. Продажбите на дребно са се увеличили с три процента спрямо година по-рано. Министерството на финансите предвижда растеж на брутния вътрешен продукт с 2.1%. Това ще бъде първата цяла година, в която Русия записва икономически ръст от началото на рецесията през 2014 г.

Централната банка на Русия понижи основната лихва до 8,5%

Централната банка на Русия понижи основната лихва до 8,5%

Инфлацията е близо до целевите 4%, икономиката продължава да расте

Други основни показатели се движат в същата посока. Инфлацията се очаква да бъде около 4 процента през 2017 г. - ниско по руските стандарти. През 2015 г. официалните данни сочеха ръст на потребителските цени от над 15%.

Слабите места на руската икономика остават цената на петрола и газта, които отговарят за около 60 процента от приходите от износ и 50% от данъците, които правителството събират. Рязък спад със сигурност ще навреди на хазната.

Експертите се притесняват и доколко стабилен е банковият сектор в страната. През тази година Централната банка трябваше да национализира две финансови институции.

Една от най-големите руски банки се нуждае от спасителен пакет

Една от най-големите руски банки се нуждае от спасителен пакет

Централната банка в страната ще придобие 75% от нея