Икономиката на Великобритания набра скорост през второто тримесечие след острото забавяне в началото на годината, но загуби инцерия през юни, показват данните на националната статистика, цитирани от Reuters.

Брутният вътрешен продукт се увеличи с 0,4 процента през периода април - юни, а на годишна база повишението е 1,3% - съвсем близо до 6-годишното дъно от 1,2% през началото на годината.

Паундът, който тежко пострада през седмицата заради растящите притеснения от твърд Brexit, почти не промени цената си спрямо еврото след излизането на данните.

Икономиката на Великобритания започна да се забавя след референдума за излизане от Европейския съюз през 2016 година и се очаква да расте с много по-ниска скорост от останалите развити икономики в приближаването на сакралната дата през март 2019 година.

Икономиката на Япония отново расте

Третата най-голяма икономика отново расте

Надхвърляйки очакванията на анализаторите

Данните за лекото възстановяне на икономиката от зимния сън обаче най-вероятно ще предоставят на централната банка уверението, от което имаха нужда, след като миналата седмица повишиха лихвите до невиждан от финансовата криза връх от 0,75%.

Правителството на Великобритания все още не е постигнало сделка с Брюксел и вече започна приготовленията за възможността да напусне блока без официално споразумение.

През второто тримесечие икономиката бе подпомогната от продажбите на дребно и възстановяване в строителството. "Производството обаче продължи да се отдалечава от върха, постигнат в края на миналата година", казва статистика Роб Кент-Смит.

През юни брутният вътрешен продукт се разшири с 0,1% спрямо предходния месец, докато през май увеличението бе 0,3%.

Растежът през трите месеца бе движен от сектор "услуги", а външната търговия натежа най-много на икономиката от третото тримесечие на 2016 година.

Увеличението на разходите на домакинствата се покачи до 0,3%, но на годишна база е едва 1,1% - най-слаб ръст от началото на 2012 година. Потребителите се опитват да се справят с ръст на инфлацията, но слабо повишение на заплатите. В последните месеци тенденцията се обръща, но не достатъчно бързо, за да облекчи финансите на домакинствата.

Инвестициите на бизнеса пък нарастват с едва 0,5% спрямо предходното тримесечие.

Паундът удари 9-месечно дъно срещу еврото

Паундът удари 9-месечно дъно срещу еврото

Страховете от твърд Brexit растат