Икономиката на Великобритания се е свила повече от първоначалната оценка между януари и март. Спадът е бил с 2,2%, което е най-големият спад от 1979 година насам, показват официални данни.

Службата за национална статистика (ONS) ревизира първоначалната си оценка за свиване от 2%, като всички основни икономически сектори бележат спад, пише BBC.

През март се наблюдаваше значително икономическо въздействие, след като пандемията на новия коронавирус започна да има ефект.

Джонатан Атоу от статистическата служба на Острова коментира: "По-подробната ни картина за икономиката през първото тримесечие показа, че БВП се свива малко повече от първоначалните изчисления. Информацията от правителството показа, че здравните дейности оказват влияние повече, отколкото смятахме преди. Всички основни сектори на икономиката са се свили значително през март, предвид последиците от удара на пандемията."

Великобритания прилага "Рузвелтов" подход за справяне с коронакризата

Великобритания прилага "Рузвелтов" подход за справяне с коронакризата

Солидни инвестиции в големи инфраструктурни проекти, жилища, училища и други

Свиването през първото тримесечие сега е най-големият спад от около 40 години - от периода юли-септември 1979 година.

"Резкият спад на потребителските разходи в края на март обаче доведе до значително увеличение на спестяванията на домакинствата", допълва Атоу.

Но с блокирането на коронавируса, което влезе в сила на 23 март, второто тримесечие всъщност ще покаже пълния удар върху втората икономика в Европа.

Последните месечни данни на ONS показаха още, че икономиката се е свила с 20,4% през април - най-големият спад за един месец от началото на воденето на статистика.

Сегашното свиване е три пъти по-голямо от спада, наблюдаван през целия икономически удар от 2008-2009 година.

Производството на автомобили във Великобритания през май удари дъно от 1946 г.

Производството на автомобили във Великобритания през май удари дъно от 1946 г.

Произведени са едва 5 300 автомобила

Самюъл Томбс - главен икономист за Обединеното кралство в Pantheon Macroeconomics - заяви, че последните данни могат да бъдат обобщени в един ред: "Най-голямото свиване за 40 години, въпреки че първото тримесечие обхваща само девет дни от блокирането." По думите му данните просто показват "прелюдия към предстоящото по-лошо".

По-късно днес Борис Джонсън трябва да даде своята реч за възстановяването на икономиката на страната от Covid-19. Очаква се премиерът да мотивира използването на коронакризата за справяне с големи нерешени предизвикателства за страната. Между действията на правителството вероятно ще бъдат изложени планове за ускоряване икономическия растеж с 5 милиарда паунда, които ще бъдат вложени в големи инфраструктурни проекти.