Икономиката на Япония се разраства с по-бърз темп от очакваната годишна ставка от 1,8% за периода юли - септември 2019 година. Това се дължи главно на засилените потребителски покупки и корпоративните инвестиции преди увеличението на данъците от 1 октомври, пише Associated Press.

Увеличението на данъците в третата по-големина икономика в света обаче ще навреди на растежа през следващите няколко месеца, показват нови прогнози.

Предварителни данни показваха, че спрямо периода април - юни икономиката на Япония за третото тримесечие на годината е нараснала с 0,2%. Според коригирани данни растежът е в размер на 0,4%.

Продажбите в Япония намаляха с невиждан от 2015 г. темп

Продажбите на дребно в третата най-голяма икономика се сринаха заради нов данък

Токио подготвя ново увеличение на разходите, за да запази ръста на икономиката

Това е четвъртото поредно тримесечие, в което икономиката на Япония бележи ръст. Отчетените по-добри резултати от правителството също отразяват по-малки колебания при износа на страната. Според анализатори това най-вероятно няма да бъде така през последното тримесечие на годината.

Индексът на потребителското търсене, посочен от Централната банка на Япония, показва спад от 7,4% през месец октомври, след като данъкът върху продажбите в началото на същия месец беше увеличен от 8 на 10%. "Това показва рязък спад на частното потребление през четвъртото тримесечие", обяснява в коментар за агенцията експертът от Capital Economics Марсел Тиляънд.

По думите му анализаторите от базираната в Лондон консултантска компания за икономически изследвания имат по-песимистични прогнози по отношение на перспективите за растеж на световния БВП от икономистите в други такива компании. Затова те са на мнение, че външното търсене в световен мащаб ще продължи да спада със слаби темпове. "Спрямо резултатите очакваме ръстът на БВП да се понижи с 0,2% през следващата година", допълни той.

Япония подготвя пакет стимули на стойност $120 милиарда

Най-задлъжнялата икономика се подготвя да увеличи разходите

За да избегне рецесия