Коронавирусът вече достигна почти всички европейски страни. Това важи за всички в Централна и Източна Европа, както и за почти всички на Балканите. Сега анализатори и икономисти предупреждават за това какво означава епидемията за бизнеса и икономиките в региона.

Според доклад на Erste Research Group (ERG) държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще отчетат 0,5% по-слаб растеж до 2,4% за 2020 година в световен мащаб и с 0,3% по-малко до 0,8% конкретно за Еврозоната. Най-лошият, но и възможен, сценарий за Европа е да навлезе в рецесия.

"Ако разпространението на новия коронавирус продължи в обозримото бъдеще, може да видим допълнително свиване на икономическата активност в световен мащаб. Това ще доведе до по-голямо забавяне на растежа в ЦИЕ. Към този етап смятаме, че средно той може да намалее с около 0,3%. Конкретно за отделните страни може да се каже, че Румъния може да загуби 0,5 на сто от растежа, а Хърватия дори повече", посочват от ERG.

Кои ще са най-засегнатите от коронавируса сектори в България?

Кои ще са най-засегнатите от коронавируса сектори в България?

Световната търговия ще загуби $320 млрд. за тримесечие, според Euler Hemers

"Окончателния икономически ефект от епидемията зависи сериозно от това колко бързо страните ще успеят да се възстановят и да ограничат фактора на страха", допълват експертите, цитирани от Emerging Europe.

Натискът върху икономиката в резултат на разпространението на коронавируса в Европа вече се усеща в региона.

В Хърватия, например, Икономическата камара (CCE) публикува резултати, показващи, че 66% от компаниите в страната очакват да бъдат засегнати. В допълнение 92 на сто от тях смятат, че ефектът от епидемията ще действа в дългосрочен план. В случая един от най-големите рискове е туризмът - секторът, който допринася за около една пета от брутния вътрешен продукт на Хърватия.

"Нашата икономика е сериозно зависима от туризма и заради това следим отблизо ситуацията в този сектор. Компаниите от индустрията вече докладват за затруднения, най-вече свързани с отменени пътувания, но ако ситуацията се подобри през следващите няколко седмици, не очакваме сериозни последствия, които да засегнат пиковия сезон", казва президентът на CCE Лука Бурилович.

От друга страна властите в съседна Румъния призовават за спиране на пътуванията в случаите, в които това е възможно. Здравният министър Виктор Костаче посъветва румънците, живеещи в Италия, да не се връщат в родината си за Великден.

"Ние препоръчваме ограничаване на пътуванията. Разбира се, всеки е свободен да реши сам за себе си, но е важно хората да получат достатъчно информация", казва той.

Коронавирусът в Китай: Как той ще засегне икономиките на Европа и на България?

Коронавирусът в Китай: Как той ще засегне икономиките на Европа и на България?

Разговор с ръководителя на "Кофас България" Пламен Димитров