Българският бизнес може да очаква забавяния на плащания към, забавяне на транспорт, на срокове за изпълнения - както в производствените, така и в продажбените в резултат на епидемията от коронавирус в Китай. Ще има период на изчакване, а със сигурност някои сделки, които са били планирани, няма да бъдат сключени. Това, от своя страна, ще има след себе си вторични ефекти.

Това коментира в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR управителят на "Кофас България" Пламен Димитров. По неговите думи вече са налице и първите случаи на български компании, които са засегнати от ситуацията във втората най-голяма икономика в света.

"От нашите клиенти имаме двама, с които разговарях вчера. Единият е голям производител в България, чиито доставки на основни компоненти ще бъдат забавени точно във връзка с коронавируса. Това ще повлече след себе си много други забавяния - на неговата продукция, на неговите крайни клиенти, с които работи. Друг наш клиент ни сподели, че е отменил всичките си пътувания към Китай, който е основен пазар за бизнеса му. Т.е. виждаме, че това пряко рефлектира върху експорта на България, тъй като клиентът е един от най-големите производители в нашата страна", посочва икономистът.

Що се отнася до негативния ефект в цяла Централна и Източна Европа, Димитров посочва, че логично пряко натиск ще има върху най-голямата икономика в региона.

"Полша може да бъде посочена като най-засегната, ако трябва да изберем една държава. Не за нещо друго, а защото тя е най-големият производител в нашия регион. И като такъв първичните материали, с които работят индустриите с висока добавена стойност там, идват от Китай. Така че от Централна и Източна Европа бих посочил Полша, но това е директно отражение върху държава. Важно е да се каже, че ние вече сме част от една хранителна верига, която започва някъде в Китай, от тяхното производство, и завършва някъде в Щатите, минавайки през ЦИЕ, Азия, Африка, ако щете", обяснява Димитров.

Експертът споделя прогнозите на различни анализатори, според които натискът на епидемията върху китайската икономика може да бъде изчислен в размер на около 1% допълнителен спад на брутния вътрешен продукт (БВП). "Другото, за което имаме много ясно измерение, е шанхайският индекс, който се намали с 10 пункта за не повече от 5 дни. Такова намаление в историята на Китай не е известно до този момент и със сигурност ще има последствия", казва той.

Пламен Димитров казва, че най-силно негативната вълна от епидемията ще бъде усетена в съседните на Китай държави. "Хонконг със сигурност ще бъде най-потърпевша. Оттам нататък всички държави, които граничат с Китай и лека полека може да си представим как това се разраства. Няма как да не се афектират, както Щатите, Европа, България. Със сигурност, не мисля, че някоя държава би останала извън този обсег", казва икономистът.

Що се отнася до секторите, които ще бъдат най-потърпевши, експертът посочва туризма заедно с транспорта. "Точното число е 30 милиарда долара всяка година китайците харчат за туризъм. Можете да си представите какво отражение ще има върху тази индустрия, първо върху близките до Китай държави, каквито са Хонконг, Япония и въобще Азия и след това всички други държави по света", обяснява той.

Като се има предвид, че азиатската страна е и най-големият автомобилен пазар в света, неизбежно е Германия да бъде засегната в това отношение, както и всички по-големи производители на автомобилни компоненти и на цели автомобили в ЦИЕ.

"Голяма част от производствата са в Източна Европа, които след това подкрепят производството в Германия, за която пък основният пазар е Китай. Лошото в случая е, че това идва свръх на текущите проблеми на автомобилния сектор в Западна Европа, които и без това имат сериозни проблеми с преминаването към електричество, с промяната на потребителските навици в Китай. Със сигурност това ще се отрази допълнително на автомобилния сектор в Западна Европа, който пък е пряко свързан с този в Източна Европа", разяснява Димитров.

Експертът акцентира върху това, че освен отделните икономики, големите международни корпорации също са изправени пред сериозни рискове в резултат на епидемията в Китай.

"Освен на държавно ниво считам, че до голяма степен ще има отражение върху някои компании. Вече има официални становища на огромни корпорации като Disney, които затвориха свои центрове в страната, IKEA също спря работата на 30 от своите магазини. Освен това и Microsoft, Google, Facebook, обявиха, че спират всички командировки на техните служители до Китай в момента. Когато най-големите компании в една държава са засегнати от това, което се случва, няма как да не се отрази на икономиката на държавно ниво", добавя Димитров.