Федералният резерв и Европейската централна банка повтарят грешките, които допуснаха през 2008 г. До голяма степен днес виждаме същите политики, които изобщо доведоха до Голямата рецесия и които създаваха "икономически растеж" чрез надуване на балони през последните дванадесет години, каза в живо издание на подкаста си Питър Шиф.

"Ако има нещо, което се разпространява в страната по-бързо от коронавируса, това е икономическата неграмотност и погрешна информация", каза той. "Те са навсякъде. Най-добрата защита е просто да изключите телевизорите си."

Даниел Лакайе: Защо трябва да се страхуваме от стагфлацията

Даниел Лакайе: Защо трябва да се страхуваме от стагфлацията

Сред причините е възможността тя да стане реалност съвсем скоро

Шиф беше сред хората, които предсказаха поредната доза количествени улеснения, в които Федералният резерв се впусна още през есента на миналата година, а на 23 март, когато е и рожденият ден на финансиста, централната банка стартира това, което той нарича "количествено улеснение безкрайност". Резултатът от което, според него, ще е още по-тежка криза от тази, на която станахме свидетели през 2008 г.

Същевременно инжектирането на колосални количества новонапечатани пари в икономиките ще доведе до само едно нещо. "Ще отприщим цунами от инфлация", каза Шиф. "Ще се случи нещо много по-тежко от това просто да изгубим парите си. Знаете ли кое е то? То е да имаме пари, но да изгубим покупателната им способност. Хиперинфлацията се превърна от най-ужасния сценарий в най-вероятния сценарий."

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Действията на централните банки влошават състоянието на икономиката, смята експертът

Той отново припомни, че пандемията от коронавирус е просто причината за спукването на балоните, като пазарите са били слаби значително преди появата му. Самите балони са пряк резултат от политиките на водещите централни банки по света през последните над десет години.

"Всеки иска да се върне в нормалната ситуация, преди да бяхме чули думата коронавирус", каза Шиф. "Но тогава не бяхме в нормална среда. Икономиката беше болна, преди вирусът да ни зарази. Тя страда от балони. В тях няма нищо нормално. А проблемът със спукването им е, че когато то се случи, балоните няма да бъдат надути отново. Трябват ви нови, по-големи балони. Точно това прави Федералният резерв."

Питър Шиф: Когато не знаеш, че има балон, не виждаш приближаващата се карфица

Питър Шиф: Когато не знаеш, че има балон, не виждаш приближаващата се карфица

Фондовият пазар ще се срине; златото може лесно да надхвърли цена от 2 хил. долара, смята експертът

По думите му, точно централната банка е причината за балона на Nasdaq - дотком балона, който се спука през 2000 г., след това създава още по-големия имотен балон, спукал се в края на миналото десетилетие, който се взриви през 2008 г. "След него надуха балони във всички сектори. Е, след като всичко днес е балонизирано, какво остава за надуване от Федералния резерв? Това е краят."