След слабо представяне през миналата година, през 2016-а туризмът в България може да се похвали с повече от добри резултати. Летният сезон донесе неочаквано висок ръст в сектора, като експерти очакват тази тенденция да се запази и през зимните месеци. Интерес към страната ни като дестинация се забелязва освен от традиционни за нас пазари, така и от такива в Далечния Изток.

"2016 година се очертава като много успешна, както за зимния, така и за летния туризъм. Има над 18% ръст на броя нощувки, както и над 6 милиона чужденци, посетили страната", коментира при откриването на международния туристически форум "Go2Balkans" в София зам.-министърът по туризма Ирена Георгиева.

По нейните думи в България се наблюдава нараснало търсене на посетители от Германия и Полша, а Балканите като цяло се утвърждават, като привлекателна дестинация за все повече хора от Япония, Китай и Индия. Основно у нас фокусът се поставя върху морския и ски туризма, като водещи. От бранша обаче са убедени, че България има не по-малко потенциал за развитието на т.нар. алтернативен туризъм.

България е на първо място по ръст на нощувките в ЕС

България е на първо място по ръст на нощувките в ЕС

„Увеличеният брой туристи повишава значително и приходите в туризма"

Културен туризъм

"Твърди се, че културният туризъм заема между 12-15% от общия дял на сектора, като през последните години определено има увеличение в търсенето при него. Най-често обаче хората посещават такива дестинации по случайност. В сектора основно се разчита на рекламата от уста на уста, но тя не е достатъчна", обясни пред Money.bg Даниела Стоева от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

По нейните думи в този сегмент, като основни дестинации се смятат София, Пловдив, Велико Търново, както и Рилския манастир. В същото време обаче има нарастващ интерес към места, свързани с тракийската култура в района на Казанлък, Кърджали и Хасково.

"През последните две години успешно популяризираме и оперния туризъм. Имаме няколкостотин човека, посетили София само с тази цел. Всичко е въпрос на маркетинг. Търсене има, въпросът е да се предложи на клиента", каза още Стоева.

Не по-малко чужденци идват в България и заради възможността за пътуване с ретро влакове из страната. Според Даниела Стоева условията за такъв вид туризъм са много добри благодарение на гъстата железопътна мрежа.

Прогноза: 2016-а ще бъде най-силната година за българския туризъм от 25 години насам

Прогноза: 2016-а ще бъде най-силната година за българския туризъм от 25 години насам

През летните месеци с над 1/5 повече чужденци са посетили България

Екстремен туризъм

Малко хора биха свързали страната ни с идеята за комбинация между почивка и възможността за практикуването на различни екстремни спортове. Условия за такива дейности обаче не липсват.

"България стана популярна дестинация за алкохолен туризъм. Това, което все повече се търси обаче, е съчетаването на отпуската с разнообразни занимания и различни спортове, като всичко това се прави навън, на чист въздух и най-вече сред самата природа", коментира Иван Георгиев, който е основател на сърф училището Xtream Team Wake в Созопол.

Той признава, че голям брой българи вече се интересуват от подобни възможности, когато планират ваканцията си. В същото време чужденци, основно англичани и руснаци, също идват у нас, за да се учат да карат сърф. По думите на Георгиев в тази сфера има възможност за създаването на постоянни клиенти.

"При нас хората се връщат години наред. Има перспектива за развитие, но трябва да се спре с презастрояването на морето и тогава ще имаме наистина добавена стойност. В нашия бранш е важно природата да бъде запазена", обясни той.

Според Тодор Тодоров, който е учител във фирмата, с четирите си сезона освен за практикуването на зимни спортове в планината и на водни по морето, България има и условия и за развитието на каякинг и конен туризъм. Не на последно място специализирани туроператори вече предлагат и велотуризъм по стари римски пътища.

София е в топ 10 на градовете в Европа с най-бърз ръст на броя посетители за периода 2009 – 2016 г.

София е в топ 10 на градовете в Европа с най-бърз ръст на броя посетители за периода 2009 – 2016 г.

Според MasterCard

Ученически и младежки туризъм

"Има нужда от повече гласност за продуктите, които се предлагат в тази сфера, като фирмите, които се занимават с него, са доста. Може би една трета от всички регистрирани туристически агенции имат в дейността си детски и ученически пътувания. Има голямо търсене от страна на училищата и детските градини, особено тези в София и околността", сподели за условията при ученическия и младежкия туризъм Свидна Динева от "Royal Travel".

Най-масови в сектора остават еднодневните екскурзии, заради по-лесното им организиране и по-ниските цени. Засилен интерес има и към езиковите и екоучилищата, като по думите на Динева подобни пакети в България могат да се предлагат и за учащи от други страни от Европейския съюз.

"При нас досега имаше проблеми чисто организационно с многото документи, които се подготвяха. В сила обаче предстои да влезе наредба, която ще въведе образци на документите, което ще улесни работата", каза още Динева.

Новият нормативен акт има за цел да промени начина на организиране на подобни екскурзии, като ще бъде установена конкретна форма за създаването на пакетите, които се предлагат на училищата от туроператорите. Самите необходими документи ще минават и през регионалните инспекторати.