Износът на дизелово гориво за Европа от Индия достигна рекордно високо ниво през септември, съобщава Reuters, позовавайки се на данни от проследяване на танкери и анализатори.

Миналия месец дизеловите товари от Индия към Европа, са били между 280 000 барела и 303 000 барела на ден, или приблизително половината от всички индийски дизелови доставки през септември, според данните за проследяване на кораби от LSEG, Vortexa и Kpler, цитирани от Reuters.

На този фон индийските доставки на дизел на изток до Сингапур се сринаха през септември.

Сериозният износ на дизел за Европа през миналия месец може да помогне на континента да се запаси с гориво преди зимата. Увеличените доставки през септември вероятно са в резултат на временната руска забрана за износ на дизел за повечето пазари, включително Турция, според Серена Хуанг, служител на Vortexa за APAC.

Забраната на ЕС за руското гориво води до пренасищане с дизел в Азия

Забраната на ЕС за руското гориво води до пренасищане с дизел на един континент

Смята се, че Русия ускорява износа си на дизел за Саудитска Арабия както чрез директни доставки, така и чрез прехвърляне от кораб на кораб

В края на миналата седмица Русия отмени забраната за износа на голяма част от дизела, две седмици след като обяви експортни ограничения на дизел и бензин, за да ограничи растящите вътрешни цени.

Забраната за износ на дизел и бензин беше въведена на 21 септември и засегна износа на дизел от Русия, който беше отклонен от ЕС след ембаргото през февруари. В момента Русия доставя дизел за Турция, Близкия изток, Северна и Западна Африка и Бразилия в Южна Америка.