Индия скоро ще започне преговори с Русия, Австралия, Индонезия и ЮАР за внос на въглища на преференциални цени като спешна мярка. Целта е да се избегне недостиг на гориво за електроцентралите на страната и да се натрупат резерви, съобщава изданието Mint, цитирайки правителствени служители, пише Прайм.

Преговорите между правителствата ще се водят от Министерството на външните работи, с участието на Министерствата на финансите, на Министерството на въглищата и енергетиката, както и държавната компания Coal India.

Рязкото нарастване на консумацията на електроенергия в Индия доведе до изчерпване на запасите от гориво на електроцентралите.

Общо 84 електроцентрали, работещи с индийски въглища, имат по-малко от една четвърт от необходимите запаси, а 9 работещи с вносни въглища, почти са привършили запасите си.

"Планът е да се получават въглища по договорени цени от най-големите въгледобивни страни - Русия, Австралия, Индонезия и ЮАР", казва източникът на изданието.

Въглищата остават основният енергоносител за Индия и осигуряват над 51%, или 204 гигавата, от общо почти 400 гигавата инсталирана мощност на Индия.

Вносът на въглища от Индия, която има четвъртите по големина запаси от въглища в света, става на фона на прекъсвания на електрозахранването в страната, поради резкия скок на консумацията заради големите горещини. Ежедневно индийските електроцентрали изгарят около 2 милиона тона въглища.

След петрола, Индия се спусна да купува и руски въглища

След петрола, Индия се спусна да купува и руски въглища

Две трети от мартенския обем на доставките идват от пристанищата на руския Далечен изток