Годишният темп на инфлация в еврозоната спадна през ноември и това се случва за първи път от средата на 2021 година. Спадът се дължи на намалението в цените на енергията, показват експресните оценки на Евростат, цитирани от международните агенции.

Разглеждайки основните компоненти на инфлацията в еврозоната, се очаква енергията да има най-висок годишен темп през ноември (34,9%, в сравнение с 41,5% през октомври), следвана от храни, алкохол и тютюн (13,6%, в сравнение с 13,1% през октомври), неенергийни промишлени стоки (6,1%, стабилно в сравнение с октомври) и услуги (4,2%, в сравнение с 4,3% през октомври).

Забавянето вероятно няма да спре Европейската централна банка (ЕЦБ) да увеличи лихвените проценти допълнително

Инфлацията на потребителските цени в 19-те държави, които споделят еврото, се увеличи след инвазията на Русия в Украйна и решението на Кремъл да използва огромните си запаси от енергия като оръжие, за да подкопае европейската подкрепа за Киев, коментират експерти.

Докато лихвите в Европа растат, в Турция намаляват

Докато лихвите в Европа растат, в Турция намаляват

По настояване на Ердоган

В резултат на покачващите се цени на енергията инфлацията в еврозоната продължи да се покачва, въпреки че инфлацията в САЩ отчиташе понижение четири поредни месеца от юли, което накара ЕЦБ да повиши основния си лихвен процент по-рязко от когато и да било в историята си.

Данните на статистическата агенция на Европейския съюз показаха, че потребителските цени през ноември са били с 10% по-високи от година по-рано, което е спад от 10,6% годишен темп на инфлация, регистриран през октомври, тъй като цените на енергията паднаха.

ЕЦБ прогнозира кога инфлацията в еврозоната ще достигне "върха"

ЕЦБ прогнозира кога инфлацията в еврозоната ще достигне "върха"

"Нашата цел не е да предизвикаме рецесия, а да укротим инфлацията", посочват от ЕЦБ